Truffles (čokoládové lanýže)
líží se Vánoce a tenhle recept na čokoládové lanýže můžeš nachystat jako cukroví anebo jako jedlý dárek pod stromeček. Pro milovníky sladkého a čokolády je to ideální. Tak se pusť s chutí do toho.
Blíží se Vánoce a tenhle recept na čokoládové lanýže můžeš nachystat jako cukroví anebo jako jedlý dárek pod stromeček. Pro milovníky sladkého a čokolády je to ideální. Tak se pusť s chutí do toho. Příprava ti bez mrazení potrvá pouhých 20 min.
Co budete potřebovat:
- 3 tabulky kvalitní čokolády (více % kakaa)
- 120 g smetany (33%)
- můžeš ještě přidat sekt, amareto nebo rum
Na obalení:
- kakao
- kokos
- lískové oříšky
- pistácie
- chilli
Postup:
- Připrav si tak 3 tabulky kvalitní čokolády anebo si nakombinuj nějakou svojí oblíbenou (pokud nepreferuješ hořkou s velkým procentem kakaa). Já zvolila 2 hořké čokolády a 1 nugátovou (má v pralinkách zajímavou chuť).
- Ve vodní lázni si rozehřej tabulky čokolád, které sis rozlámal na menší kostičky. Když je čoko rozpuštěná, přidej 120 g tučnější smetany (33%). Pokud máš rád ve sladkostech alkohol, přidej trochu amareta, rumu anebo sektu pro další vůni a chuť.
- Směs přelij do nerezové nádoby a dej zatuhnout do mrazáku.
- Po 2 hodinách už čokoládu můžeš vyndat. Teď se ti budou dělat dobře kuličky pomocí rukavic, jelikož ty zabrání tomu, aby se čokoláda teplem rukou nerozpouštěla. A hlavně budeš mít čisté ruce a to je další výhoda. Pomocí lžíce si naber hotovou směs podle toho, jak chceš mít velké kuličky.
Kuličky můžou být každé jinak velké, truffle totiž znamená lanýž a to je velice vzácná houba, která je taky nepravidelná. A alespoň je vidět, že je to ruční práce. Připrav si, v čem chceš lanýžky obalovat, a to buď klasicky v kakau, kokosu, nasekaných lísko-oříšcích či pistáciích (to vypadá velice krásně). Hezký kontrast, jak vizuální, tak chuťový, udělá pralinka obalená v lupínkách chilli- pro milovníky pálivého.
Hotové lanýže buď rovnou sněz anebo je vlož do nějaké hezké dárkové krabičky a dej někomu, jako dárek. Já tu svoji krabičku vyrobila z obalu od taveného sýra, který jsem si obalila balicím papírem. Dovnitř jsem dala vatu, která má evokovat sníh a do "sněhu" jsem dala malé cukrářské košíčky s pralinkami. Na efekt to vypadá velice dobře. Vřele doporučuju, když jsou pralinky studené z lednice, chutnají jako ledová čokoláda a ta chuť je prostě neodolatelná. Hezké Vánoce a klidné prožití svátků od MakyŠmaky.