Ostatní

Skvělé tipy, jak připravit trávník na blížící se jaro

11. 03. 2020
U

ž se nemůžete dočkat jara a s tím spojených okamžiků strávených na zahradě? Pak vás jistě potěší, že je právě teď ten pravý čas připravit zahradu na jaro a probudit ji po zimě. Pokud nedáte dopustit na perfektně upravený a dokonale zelený trávník, seznamte se s našimi tipy, díky kterým se trávník dostane po zimě opět do kondice.

Kdy je vhodný čas pustit se do práce?

Odborníci se shodují na tom, že byste neměli jarní práce příliš uspěchat a počkat na dny, kdy teploty vystoupají výrazněji nad nulu. Půda tak bude mít šanci rozmrznout.

Dejte trávě zelenou

Trávník na jaře potřebuje nějaký čas, aby se zotavil z období vegetačního klidu. Je tedy před sekáním důležité počkat, až se oteplí a tráva poroste. Ve chvíli, kdy trávník povyroste, přichází na řadu sekačka na trávu. Trávník zkraťte o třtinu.

Výsev trávy na prázdná místa

Pokud máte na trávníku holá místa, zasejte na ně travní směs. Začněte tím, že půdu nejdříve lehce prohrábnete a smícháte ji s pískem. Následně můžete provést samotný výsev a půdu uválet travním válcem. Je také důležité po zasetí holá místa důkladně zalít. Myslete na to, že před prvním setím by měla teplota půdy dosahovat alespoň  8 °C.

Vyrovnání nerovností

Začátek jara je skvělou dobou na vyrovnání nerovností terénu. Pusťte se tedy do výplně jednotlivých prohlubní a nerovností půdou. Půda, kterou nerovnosti vyplňujete, by měla mít podobnou kvalitu jako stávající půda.

Dopřejte trávníku provzdušnění

Zdravý a krásný trávník je ten, který má dostatečný přísun vzduchu, živin a vláhy. Během roku se však na půdě vytváří neprostupná krusta, která přístupu kyslíku i živin brání. Jak tento problém vyřešit? Odpovědí je vertikutátor neboli provzdušňovač. Ten krustu uvolní, prořeže a vyčeše některé mechy a plevele.

Bojujete s mechem? Pomoc jménem Vápnění

Pokud máte trávník, na kterém se zuby nehty drží mech, pomůže vám vápnění trávníku, díky kterému se zvyšuje zásaditá reakce půdy a omezuje se tvorba nežádoucích mechů. Na vápnění trávníku je vhodné použít dolomitický vápenec.

 

 

 


Podobné články

Komentáře