Ostatní

Jaké bylinky pěstovat na zahradě?

29. 07. 2022
B

ylinky by se daly bezesporu nazvat jedním ze zázraků přírody. Nejenže mají své využití v kuchyni a dodávají pokrmům skvělou chuť, ale jsou také ceněné pro své blahodárné účinky na lidské zdraví. Pojďme se podívat na nejoblíbenější bylinky, které jsou pro pěstování na zahradě jako stvořené.

Petržel: Do polévek i omáček

Asi nám dáte za pravdu, že ve chvíli, kdy do polévky přidáte čerstvou petržel, bude ještě o něco lepší. Petrželová nať navíc podporuje trávení a můžete si ji nasušit i zmrazit. Na zahradě můžete petržel pěstovat na záhonku, v truhlíku nebo také ve speciální nádobě nazvané jako petrželák. Petržel vyžaduje propustnou a úrodnou půdu a nejlépe si jí bude dařit na slunném nebo částečně zastíněném místě. 

Bazalka: Nedílná součást italské kuchyně 

Stálicí českých zahrad je bazalka, která má také bohaté využití v kuchyni. V létě z ní například připravíte osvěžující salát Caprese, který se skládá pouze z bazalky, rajčat, olivového oleje a případně balzamikového oleje, nebo oblíbené bazalkové pesto. Bazalka stejně jako petržel usnadňuje trávení, působí proti plynatosti střev, navozuje dobrou náladu a má pozitivní vliv na dýchací cesty. Bazalka patří na slunná stanoviště, vyhovuje jí řez několikrát v roce a nesnáší sucho, ale zároveň je citlivá i na přelití. 

Pažitka: Na chleba i do pomazánky

Díky pažitce se i chleba s máslem promění ve vaši oblíbenou svačinu. Pažitku můžete samozřejmě přidat nejen na pečivo, ale také do pomazánek nebo do polévek. Pažitka podporuje trávení, je močopudná, povzbuzuje chuť k jídlu a je přirozeným zdrojem vitamínu C a chlorofylu.. Kromě pažitky pravé můžete vyzkoušet i pažitku čínskou, jež se vyznačuje česnekovým aromatem. Pažitku byste měli pravidelně zalévat a až doroste zhruba 10 cm, je vhodné ji pravidelně zastřihovat. 

Máta: Jako stvořená do nápojů

Chcete dodat skvělou chuť nejen pokrmům, ale také nápojům? V tom případě by na vaší zahradě neměla chybět ani voňavá máta, která má prokazatelně pozitivní vliv na zažívací ústrojí a nejčastěji se přidává do horkých i studených nápojů. Pěstování máty je velmi jednoduché, umístěte ji na místo, kde bude chráněna před větrem a přímým sluncem a dopřejte jí pravidelnou závlahu, nesnáší totiž sucho. Aby se mohla rozrůst, potřebuje prostor zhruba o velikosti 20 x 50 cm. 

Pěstujete některé z těchto bylinek na zahradě i vy a jaké další bylinky nemůžou na vaší zahradě chybět? 

Koupit bylinky u našich farmářů


Podobné články

Komentáře