Ostatní

Co se ukrývá pod označením EKO, BIO a Organic?

17. 09. 2022
N

e nadarmo se říká, že jsme to, co jíme. Čím dál tím více lidí proto vyhledává potraviny a produkty s označením EKO, BIO nebo Organic, aby svému tělu dopřáli to nejlepší a udělali něco pro své zdraví nebo životní prostředí. Málokdo však ví, jaké jsou mezi těmito pojmy rozdíly. V následujících řádcích si to objasníme.

Co znamená označení EKO?

S označením ECO, jež se využívá u ekologicky šetrných výrobků, se můžete setkat u celé řady produktů. Například u ekologických úklidových prostředků nebo třeba kosmetiky. Co musí produkty splňovat, aby mohly nést toto označení? Musí být šetrné k lidskému zdraví i životnímu prostředí, nesmí být testované na zvířatech a nesmí obsahovat složky, jež se v přírodě rozkládají desítky let.

Proč kupovat ekologicky šetrné výrobky?

Kromě toho, že jsou ECO výrobky vyráběné s ohledem na životní prostředí, jejich nespornou výhodou také je, že nezpůsobují alergie nebo ekzémy, jsou vhodné pro alergiky, astmatiky i pro děti a neznečišťují vodu. Navíc se vyznačují příjemnou přírodní vůní.

Co si představit pod pojmem BIO? 

Pokud sáhnete po produktech s označením BIO, budete mít jistotu, že volíte produkt, který byl vyrobený podle zásad ekologického zemědělství. Základem ekologického zemědělství je skutečnost, že plodiny využívají přírodní zdroje a pěstování probíhá s minimálním dopadem na životní prostředí. Slovem BIO může být označená například kosmetika nebo také potraviny. 

Jaké jsou benefity biopotravin? 

Studie prokázaly, že jsou biopotraviny výživnější a obsahují více minerálů a vitamínů. Neobsahují také škodlivé přidané látky, neobsahují pesticidy, nejsou geneticky modifikované a většina lidí souhlasit i s tím, že lépe chutnají. 

A co označení Organic?

Označení Organic je spojené s organickými potravinami, jež nejsou geneticky upravené a při jejich výrobě nebyly použity syntetické pesticidy a ropná hnojiva. Podle společnosti USDA Organic Seal toto označení mohou používat pouze výrobky, jež obsahují alespoň 95 % organických složek. 

Dáváte při nákupu potravin nebo výrobků přednost ECO, BIO nebo Organic produktům? 

Naši farmáři


Podobné články

Komentáře