Farmáři

Poznejte české levandulové farmy a levandulová pole

30. 06. 2022
M

ilujete nezaměnitelnou vůni levandule, pohled na dechberoucí fialová pole a speciality z levandule, které se vyznačují netradiční chutí? Pak nahlédněte pod pokličku několika českým farmám, které se zaměřují právě na pěstování levandule. 

Levandulová farma Lavandia

První levandulovou farmou na našem seznamu je levandulová farma Lavandia, která se nachází v obci Starovičky v Jihomoravském kraji. Jedná se o BIO certifikovanou levandulovou farmu, která se může pochlubit více než 70 000 keříky levandule. Na této farmě můžete nakoupit v levandulovém obchůdku, dopřát si zasloužený relax na levandulovém poli nebo si vychutnat sladkost z Coffee Trucku. V létě je farma otevřená návštěvníkům od 13. 6. do 31. 7. od 9:00 do 20:00 a od 1. 8. do 31. 8. od 9:00 do 17:00. 

Levandulový statek Bezděkov

Pokud budete někdy na Hané, stojí za návštěvu levandulový statek Bezděkov, který se nachází v malé vesničce Bezděkov nedaleko Úsova. Levandule z levandulové farmy Bezděkov má opět BIO certifikaci. Na farmě si můžete natrhat vlastní kytičku levandule nebo se třeba nechat profesionálně vyfotografovat v levandulovém poli. Na levandulovém statku se můžete také ubytovat, dopřát si masáž nebo si dát levandulové občerstvení přímo na poli. Pod levandulový statek Bezděkov spadá i levandulové bistro v Olomouci, v Úsově a v Zábřehu. 

Levandulové údolí v Chodouni

Další BIO levandulovou farmou je farma v Chodouni ve Středočeském kraji nazývaná jako Levandulové údolí. Kromě zakoupení řady produktů s BIO levandulí, BIO konopím a dalšími bylinkami tato farma nabízí i množství zážitků a procedur, jedná se například o bylinkovou terapii, levandulový oběd v levandulovém poli nebo třeba levandulovou koupel nohou. 

Levandulová farma Strání 

Další levandulová farma se nachází v obci Strání ve Zlínském kraji. Na farmě prodávají čerstvou i sušenou levanduli a produkty z ní a kromě toho nabízejí také možnost ubytování v nádherné levandulové chalupě, která je jako stvořena k relaxaci, ať už pro páry nebo pro rodiny s dětmi. 

Levandulová pole v Česku

Kromě levandulových farem se v České republice nachází také několik levandulových polí, které mnohdy nabízejí možnost zakoupení čerstvé levandule nebo samosběru. V Olomouckém kraji se jedná o levandulové pole Bochoře, v Libereckém kraji o Jizerskou levandulovnu v Raspenavě, ve Středočeském kraji o levandulové pole Petržílka ve Vysoké u Mělníka a v Jihomoravském kraji o levandulové pole v Hodoníně.

Pokud si chcete udělat příjemný den, nabízí se jako skvělý tip na výlet návštěva některé z českých levandulových farem. Dejte nám vědět, jak se vám na farmách provoněných levandulí líbilo.  


Podobné články

Komentáře