Ostatní

Sezónní jídelníček aneb co jíst v červenci

06. 07. 2022
P

roč jíst sezónní potraviny? Sezónní ovoce a zelenina je bohatá na celou řadu živin, minerálů, vitamínů a antioxidantů, po kterých naše tělo v daných měsících doslova volá. Dalo by se říci, že příroda moc dobře ví, co je pro naše tělo nejlepší. Jaké ovoce a zeleninu si dopřát během července? 

Ovoce měsíce červenec: Rybíz a meruňky

Mezi ovoce, které je spojené s červencem, patří angrešt, první broskve, nektarinky, jablka, hrušky a švestky, borůvky a maliny. V červenci bychom chtěli ale vypíchnout zejména meruňky a rybíz. 

Rybíz plný vitamínů

Rybíz obsahuje hned několik vitamínů a prospěšných látek. Jedná se o provitamín A, vitamíny B a C, draslík, vápník, hořčík a rutin. Rybíz má pozitivní vliv na náš zrak a posiluje imunitu. Rybíz si můžete vychutnat jen tak samotný nebo si z něj připravit různé dezerty či smoothie. 

Meruňky pro krásu vlasů i pokožky

Také meruňky jsou spojené s celou řadou benefitů pro naše tělo a obsahují nespočet vitamínů a prospěšných látek. Jedná se o provitamín A, vitamíny B a C, draslík, fosfor, hořčík, křemík, vápník, antioxidanty a vlákninu. Meruňky detoxikují organismus, snižují hladinu krevního cholesterolu a mají pozitivní vliv na stav vlasů, nehtů a pokožky. Co takhle si připravit třeba skvělé meruňkové knedlíky? 

Rajče aneb zelenina, nebo ovoce? 

Je rajče ovoce, nebo zelenina? Otázka, kterou si pokládá řada lidí a která se dokonce stala i předmětem amerického soudního sporu. Nicméně v roce 2011 Evropský parlament rajče zařadil k ovoci, to však nemění nic na tom, že jsou rajčata obvykle součástí slaných pokrmů a zeleninových salátů. Proč si rajčata dopřávat? Obsahují provitamín A, vitamíny B, C, D, F a K, draslík, chrom, vápník, železo a vlákninu a jsou známé tím, že ulevují od únavy, nají pozitivní vliv na nervovou soustavu a pomáhají při zánětech močových cest. 

Najít zeleninové farmy

Tip: Připravte si rajčata s mozzarellou 

Uvažujete nad lehkou letní večeří? Připravte si rajčata s mozzarellou. Jedná se o neuvěřitelně jednoduchý recept. Stačí nakrájet na plátky rajčata a mozzarellu a zakápnout je olivovým olejem, balzamikovým octem a navrch přidat bazalku. A je hotovo. 

„Červencová“ zelenina

Připusťme tedy na chvíli, že jsou rajčata opravdu ovocem a pojďme se podívat na zeleninu, které se daří v červenci. Jedná se o papriku, cuketu, cibuli, pórek, lilek, okurku, brokolici, květák, salát, kapustu, mangold, špenát, kedlubnu a ředkvičky. Ze sezónní zeleniny můžete připravit například osvěžující saláty nebo třeba oblíbené zeleninové placky. 

Jakou sezónní zeleninu a ovoce si v červenci nejraději dopřáváte vy? 


Podobné články

Komentáře