Ostatní

Jaké netradiční příchutě sýrů ochutnat?

17. 06. 2022
V

ěděli jste, že podle statistik Češi v průměru sní zhruba 13 kg sýru ročně? Nedáte na sýr dopustit ani vy a rádi ochutnáváte nové druhy a příchutě? Pak se s námi pojďte podívat na několik neobvyklých příchutí sýrů, které rozhodně stojí za to vyzkoušet. 

Sýr s levandulovými pestem

Máte rádi sýr? A máte rádi levanduli? Pak byste měli ochutnat sýr s levandulovým pestem, který vás s jediným pohledem zaujme svou výjimečnou modrou barvou, jež není pro sýry úplně typická. U některých farmářů můžete zakoupit například goudu s levandulí nebo kozí sýr s levandulí. K tomuto sýru se obzvlášť hodí bílé či růžové víno. 

Sýr s bazalkovým pestem

Když už jsme u těch barev, neměli bychom rozhodně vynechat sýr, který se vyznačuje výraznou zelenou barvou. Tu mu propůjčuje bazalkové pesto, které sýru dodává bylinkovou chuť i vůni. Skvělým tipem je tento sýr přidat do těstovin, uvidíte, že se jich nebudete moci nabažit. 

Sýr s wasabi 

Ještě chvíli zůstaneme u zelené barvy. Zářivě zelenou barvou se totiž vyznačuje také sýr s wasabi, který si oblíbí nejen všichni milovníci sushi. Díky japonskému křenu wasabi vás sýr zaujme pikantní chutí. Hodí se například do salátů, do sendvičů nebo na zapečené tousty. 

Sýr s rajčatovým pestem

Nemůžeme vynechat ani poslední netradiční barvu sýra, kterou je červená. Červenou barvu sýr získává díky rajčatovému pestu. Asi nám dáte za pravdu, že se k sobě rajčata a sýry neobyčejně hodí, takže o tom, že se jedná o skvělou kombinaci, nemůže být pochyb. Sýr s rajčatovým pestem můžete přidat například do rizota. 

Sýr s lanýžem

Chcete si dopřát opravdu výjimečný chuťový požitek? Pak by vaší pozornosti neměl uniknout sýr s lanýžem, který se vyznačuje nezaměnitelnou vůní i chutí. S příchutí lanýžů se opět prodává gouda nebo také ovčí sýr. Sýr si můžete vychutnat jen tak nakrájený na kostičky nebo ho třeba přidat do salátu.

Sýr s chilli

Dnes už je sýr s pepřem poměrně obvyklý, už méně často však narazíte na sýr s chilli, který se vyznačuje lehce pikantní chutí. Pokud tedy máte rádi pikantnější chutě, rozhodně opět doporučujeme vyzkoušet. 

Ochutnali jste už někdy některou z těchto příchutí sýrů? A doporučili byste ji i ostatním? Anebo máte tip na další příchuť, která se v našem seznamu neobjevila? Podělte se o ni s námi. 

Koupit sýry našich farmářů


Podobné články

Komentáře