Farmáři

Pekárna Anežka

15. 01. 2017
K

 tradičním pokrmům našich zemí se řadí bezpochyby i valašské frgály. Ty pravé, s láskou pečené frgály a jiné pečivo nabízí pekárna Anežka v Novém Jičíně a Valašském Meziříčí.

K tradičním pokrmům našich zemí se řadí bezpochyby i valašské frgály. Ty pravé, s láskou pečené frgály a jiné pečivo nabízí pekárna Anežka v Novém Jičíně a Valašském Meziříčí.

Pekárna Anežka byla pojmenována po babičce Anežce, která už jako malé děvče ráda vařila a pekla. V roce 1955 se Anežka vyučila kuchařkou, ale láska k pečení byla větší, a tak začala péct doma, frgály nevyjímaje. V rodné dědině v Hrachovci, v okolí Rožnova a Valašského Meziříčí posbírala staré receptury. K nim přidala vlastní nápady a chutě a božské frgále byly na světě. Tak se zrodil ojedinělý „Valašský frgál od babičky Anežky.“ S postupem času se modernizovaly pece, válečky, ale recept na frgál zůstává pořád stejný. V roce 2004 už pekla Pekárna Anežka na plné obrátky a o rok později byla výroba frgálů doplněna o další pečené dobroty. V původním smyslu „frgál“ označoval nepovedený koláč. První zmínka o takovém koláči pochází z počátku devatenáctého století. Později se ale slovo frgál začalo používat pro velké sladké koláče různých příchutí, tak jak je známe dnes. Jednalo se o tradiční sladkost, která nesměla chybět na žádné slavnosti nebo hostině. Frgálům se říká také pecák. Pekárna Anežka nabízí opravdu široký sortiment pečených dobrot. Frgál je k dostání v několika variantách: tvarohový, hruškový, makový, jablkový, meruňkový, jahodový, ořechový, zelný, a další. V nabídce dále objevíte sladké plněné rohlíčky a muffiny, opět v několika chuťových variacích, linecká kolečka a pro ty, kteří mají radši slané pečivo, jsou v nabídce také slané preclíky, slané a sýrové tyčinky.

 

Veškeré pečivo je možné zakoupit v prodejnách v Novém Jičíně nebo objednat na webových stránkách www.valasskyfrgal.cz .

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře