Mléko z Vražkova

08. 01. 2017
M

áte rádi mléko? Na statku ve Vražkově u Roudnice nad Labem, na kterém již praprapředek současného majitele choval mléčný skot, si ho můžete čerstvé natočit 24 hodin denně.

Na statku ve Vražkově se už od dob Lobkowiczů chovaly krávy na mléko. Do dnešní podoby většinu budov vybudoval rod Lobkowiczů, na konci 19. století. Prapraděda současného majitele tento statek zakoupil v první pozemkové reformě od rodu Lobkowiczů. V padesátých letech byl statek znárodněn a hospodařilo zde JZD. Po restituci se současný majitel pan Vítězslav Škoda rozhodl pokračovat v tradici mléčného chovu skotu. V roce 2008 v areálu vedle starého nevyhovujícího vazného chléva za přispění EU vyrostla ocelová hala s moderním volným stlaným boxovým ustájením. Starý chlév byl naopak využit k jinému účelu a přebudován na moderní autotandemovou dojírnu. Na základech nejstaršího objektu ve Vražkově, vražkovské tvrze (budova špejcharu) dnes naleznete mléčný automat, který poskytuje 24 hodin denně čerstvé mléko. Mléčný automat je ve Vražkově v provozu od roku 2008 a jeho výrobcem je švýcarská firma Brunimat.

Jaké mléko si můžete natočit? Mléko o tučnosti od 3,6% do 4,2 %. Tučnost je závislá na ročním období. V zimních měsících je tučnost vyšší. Obsah mléčné bílkoviny se pohybuje kolem 4%, v závislosti na krmivu. Mléko farma dodává do Bohušovické mlékárny.

Proč si můžete mléko natočit? Mléko poskytuje automat 24 hodin denně v prostorách statku s cílem minimalizovat vícenákladové položky. Automat je kontrolován veterinární správou. Mléko v mléčném automatu se vyměňuje každý den a zároveň s výměnou se provádí dezinfekce. Zákazníci tak mají zaručené čerstvé mléko, ne starší 24 hodin. Pro řešení případných problémů se vedle automatu nachází zvonek, na který v případě potřeby mohou zákazníci zazvonit pro pomoc s obsluhou, potřebují-li PET láhev (5kč/kus) nebo rozměnit peníze.

Pokud vás zajímá recept na skvělý domácí jogurt a tvaroh mrkněte na www.mlekozvrazkova.cz. Pokud máte chuť na dobré mléko a jste z okolí Roudnice nad Labem, nebo máte cestu po D8, stačí si do Vražkova zajet.

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Server Error

Server Error

We're sorry! The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Please try again later.

error 500