Farmáři

Ovčí statek u Hrdličků

07. 05. 2017
S

tatek a hospodář. Tyto české výrazy mají Hrdličkovi radši než farma a farmář, a proto i já se budu snažit dnes tato slova omezit. Ráda bych vám tedy dnes představila Ovčí statek u Hrdličků.

Statek a hospodář. Tyto české výrazy mají Hrdličkovi radši než farma a farmář, a proto i já se budu snažit dnes tato slova omezit. Ráda bych vám tedy dnes představila Ovčí statek u Hrdličků.

Zájem o život na vesnici, láska k ruční práci a jídlu. Přesně tyto hodnoty přiměly Hrdličkovi k založení rodinného hospodářství v Brníčku v oblasti Jeseníků. Michal Hrdlička hospodaří na pozemcích o rozloze přibližně dvaceti hektarů už přes několik let. Ačkoliv v názvu statku figurují pouze ovce, rodina chová také dojné́ krávy plemene Jersey, masné́ krávy a koně̌. Ovce na statku jsou francouzského plemene Lacaune. Při práci s dobytkem pomáhají border kolie, tedy tradiční ovčáčtí psi. Z nepasterovaného mléka vlastní produkce se na statku vyrábějí sýry tradičními způsoby. Výroba probíhá ručně, ovčí mléko se neodtučňuje, kravské ano. Zrání sýrů probíhá za pomoci přirozených mléčných kultur, a proto čerstvě vyrobené sýry chutnají smetanově, nasládle. Po určitém čase mírně nakysnou, a tak si svou chuť najde zajisté každý zákazník. V nabídce jsou čerstvé́, uzené́, pařené́ sýry, brynza dle slovenské tradiční receptury, zrající́ sýry italského typu a domácí máslo. Prodej sýrů probíhá způsobem „ze dvora“ , a tak se můžete na vlastní oči přesvědčit, že práce a vše kolem probíhá na statku tradičním způsobem. Při návštěvě si lze také prohlédnout celý statek, včetně zvířat. Všechny výrobky lze zakoupit na farmářských trzích nebo ve farmářských prodejnách v regionu i mimo něj. Jedná se o prodejny ve městech Šumperk, Olomouc, Brno, Praha a Lanškroun.

 

Více informací o výrobcích a aktuálním dění na statku se dočtete na webových stránkách www.ovcistatek.webnode.cz .

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře