Pstruh lososovitý
becně lze říct, že je to z hlediska druhové příslušnosti stále pstruh duhový, který je pouze odchován jiným technologickým postupem.
Obecně lze říct, že je to z hlediska druhové příslušnosti stále pstruh duhový, který je pouze odchován jiným technologickým postupem. Je krmen kvalitnějším krmivem s obsahem přírodního karotenoidního barviva astaxanthinu, jež se váže na tuky. S pomocí této látky se u uměle chovaných ryb dá docílit toho, že běžně šedé či bílé maso ryb má růžovooranžové zbarvení běžně typické pro volně chované lososy. Ti ho získávají ve volné přírodě z hmyzu a korýšů.
Pstruh lososovitý je tedy pouze obchodní označení a nejedná se o žádný vyšlechtěný druh, jak se lze dočíst na internetu. Pochází výhradně z farmového chovu.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) po zevrubných analýzách dospěl k závěru, že využívání této přísady nemá žádné nepříznivé dopady na zdraví zvířat či lidí, ani na životní prostředí. V roce 2008 pak Evropská unie povolila tímto způsobem barvit maso lososovitých ryb.
Na rozdíl od běžně prodávaných pstruhů duhových se chová do velikosti 1-2 kg, což výrazně prodlužuje jeho odchov (trvá cca o 1 – 1,5 roku déle). Pstruh lososovitý má rovněž chutnější maso, za což vděčí většímu poměru vnitrosvalového tuku. Lososovité ryby obecně patří k rybám s jeho nejvyšším obsahem. Z toho logicky vyplívá i vyšší cena, která se může řádově lišit až o několik desítek korun.
Pstruh duhový patří k vysoce oblíbeným produktům akvakultury se stále rostoucím trendem produkce a spotřeby. Pro potravu či rybaření se rozšířil do nejméně pětačtyřiceti zemí. V intenzivních chovech se také v poslední době prosazuje i pstruh obecný (f. potoční), siven americký, siven arktický a jejich kříženci. První příčku celosvětové produkce pak již dlouhodobě ovládá norský losos.
Server Error
We're sorry! The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Please try again later.
error 500