Příběhy farmářů

Farma na mlýně

09. 06. 2020
U

míte si představit romantičtější scenérii než starý mlýn obklopený švestkovým sadem? Pak si vás jistě svou ojedinělou atmosférou i svými produkty provoněnými sluncem získá tato stará usedlost nacházející se v bezprostřední blízkosti oderských rybníků, jejíž historie sahá až do poloviny 16. století. Pojďte se o ní dozvědět více.

Historie farmy

Místo s bohatou historií. I tak by se dala bezesporu nazvat farma rodiny Kristkových, jež se nachází na samotě nedaleko vesnice Vražné u Oder. Mlýn, který je v současnosti farmou se zvířaty i plodinami, byl v kronice zaznamenaný již v polovině 16. století. S touto unikátní budovou je nerozlučně spojený rod Herfortů, který byl po válce odsunut. V mlýně se však mlelo až do 50. let.

Novodobá historie mlýna

V roce 1992 mlýn zakoupili Petr a Silvie Kristkovi, v této době se však už jednalo o polorozpadlou a budovu s bujně rostoucí vegetací, kde byla již od začítku velká spousta práce. Kristkovi však neotáleli a postupně mlýn opravili, zkrášlili okolí a také zakoupili některé pozemky, které dům obklopují. Produkce na těchto pozemcích byla určena především pro obživu dvou rodin, které aktuálně v mlýně žijí. Tedy rodina Kristkova a dále pak rodina Řezníčkova.

Švestkový sad

Cílem rodiny však bylo nabídnout úrodu z farmy i veřejnosti. Proto se Petr Kristek před rokem rozhodl vysadit stovky ovocných keřů a stromů nejrůznějších odrůd, a velká pastvina u mlýna se tak proměnila v rozsáhlý švestkový sad a nynější počet švestek stávající v sadu se pohybuje kolem 700. To je však jen jeden z fragmentů celého statku a dá se říci, že okolí mlýna je doslova zaplaveno velikým počtem stromů, ovocných i jiných keřů, skýtající bezpočet možností zpracování. Rodina vyrábí švestková nebo hrušková povidla, dcera Klára s rodinou zase zkouší vyrábět různé sirupy, mošty, marmeládu, sušené ovoce, nebo třeba i proutěné košíky a tak využívá toho, co okolí dá. Letos se například pouští do přípravy tradičního bezového sirupu, kopřivového sirupu či ořechového likéru. Kromě plodin jsou nedílnou součástí farmy také zvířata, a sice ovce, husy, krůty, slepice nebo králíci. Součástí mlýna je i kovářská dílna pana Řezníčka, a také pěstování a prodej trvalek paní Kristkové. Petr zase zkouší pěstovat hlívu a další houby a dá se říci, že rodina je neustále v pohybu, s chutí zkoušet nové věci. „Do budoucna už nám chybí jen pár včeliček a jsme kompletní“

Plány do budoucna

I přesto, že byl mlýn ještě na začátku 90. let rozpadajícím se stavením, nyní vzkvétá. Rodina, která mlýn zachránila, plánuje využít možnost rozvinout toto hospodářství do přijatelné formy, nabídnout tak jedinečné produkty tohoto „ostrova hojnosti“

Navštivte profil farmy!


Podobné články

Komentáře