ČERVENÉ THAJSKÉ CURRY
enhle recept mě momentálně hrozně moc baví. Červený curry patří mezi nejpálivější curry vůbec, ale pálí v tu pravou chvíli a ví, kdy má přestat. Jeho chuť si prostě zamiluješ.
Tenhle recept mě momentálně hrozně moc baví. Červený curry patří mezi nejpálivější curry vůbec, ale pálí v tu pravou chvíli a ví, kdy má přestat. Jeho chuť si prostě zamiluješ.
Pozn.: Bez použití kuřecího masa a rybí omáčky je tento recept vhodný i pro vegetariány a vegany.
Pro 4 osoby budeš potřebovat:
Na omáčku:
- 2 lžíce kokosového oleje
- červenou curry pastu (cca 3 lžíce, ale je to podle toho jak sneseš pálivý, curry pasta dělá tu chuť, takže čím víc jí tam dáš, tím lepší.)
- kuřecí maso (1x balení - 500g)
- 2 červené cibule
- 3 mrkve
- půlku cukety
- 2 papriky
- 2 hrstky zelených fazolek (anebo hráškových lusků)
- 1 balení hnědých žampionů
- 3 lžíce arašídového másla
- šťávu z 1 limety
- rybí omáčku (podle vlastní chuti, ale omáčka je velice slaná. V receptu nahrazuje sůl.)
- lžíci sójové omáčky
- citrónovou trávu
- 3cm zázvor
Příloha:
- jasmínovou rýži
Na ozdobu:
- koriandr
- sezam
- chilli papričku
- limetu (nakrájet na měsíčky)
- jarní cibulku (nakrájet na podélné proužky)
Postup
Kuřecí maso si očisti a nakrájej na větší kousky, to samé udělej se zeleninou. Na rozpálenou pánev dej rozpustit kokosový olej, a na něm orestuj nakrájené kuřecí maso. Až se maso trochu zatáhne, přidej cibuli. Když ti cibule zesklovatí, přidej curry pastu, aby se hezky rozvoněla, rozprostřela po celé ploše a maso s cibulí tak obalila. V tenhle moment přijde na řadu mrkev, kterou sis nakrájel na tenké podélné plátky. Když mrkev trochu změkne, což je zhruba za 3 min, přidej cuketu, papriky a žampiony. Když je směs měkká, nakonec do ní vlož mražené fazolky. Teď přijde ta nejzábavnější část a to dochucování. Směs dochutíš sójovkou, rybí omáčkou, sweet chilli omáčkou, medem, arašídovým máslem, nastrouhaným zázvorem a limetou. Nakonec přidej pro zjemnění kokosové mléko. Potom, co přidáš kokosové mléko, tak ho nech chvíli provařit a pak plotnu vypni, nechceš totiž, aby ti veškerá zelenina ztratila barvu a zešedla tím dlouhým vařením.
Jako příloha je ideální jasmínová rýže, která nádherně voní, je příjemně lepivá a je nejchutnější. Tu si nejdřív propláchni a pak vař s malým množstvím osolené vody. Průběžně míchej a dolívej vodu, aby se nepřipálila. Pod pokličkou vař zhruba 15 min, dokud není měkká. Rýži můžeš vařit i v rýžovaru anebo parním hrnci, pokud máš.
Teď si to můžeš ozdobit dle vlastního uvážení. Nejdřív si nandej do hlubokého talíře omáčku se směsí a na to kopečky jasmínové rýže. Jarní cibulku si nakrájej na podélné proužky. Přidej chilli papričku, čerstvý koriandr, limetky na měsíčky a zasypej pořádně sezamem. Dobrou chuť a s láskou k jídlu MakyŠmaky.