Recepty

ČERVENÉ THAJSKÉ CURRY

29. 12. 2016
T

enhle recept mě momentálně hrozně moc baví. Červený curry patří mezi nejpálivější curry vůbec, ale pálí v tu pravou chvíli a ví, kdy má přestat. Jeho chuť si prostě zamiluješ.

 

Tenhle recept mě momentálně hrozně moc baví. Červený curry patří mezi nejpálivější curry vůbec, ale pálí v tu pravou chvíli a ví, kdy má přestat. Jeho chuť si prostě zamiluješ.

Pozn.: Bez použití kuřecího masa a rybí omáčky je tento recept vhodný i pro vegetariány a vegany.

Pro 4 osoby budeš potřebovat:

Na omáčku:

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • červenou curry pastu (cca 3 lžíce, ale je to podle toho jak sneseš pálivý, curry pasta dělá tu chuť, takže čím víc jí tam dáš, tím lepší.)
  • kuřecí maso (1x balení - 500g)
  • 2 červené cibule
  • 3 mrkve
  • půlku cukety
  • 2 papriky
  • 2 hrstky zelených fazolek (anebo hráškových lusků)
  • 1 balení hnědých žampionů
  • 3 lžíce arašídového másla
  • šťávu z 1 limety
  • rybí omáčku (podle vlastní chuti, ale omáčka je velice slaná. V receptu nahrazuje sůl.)
  • lžíci sójové omáčky
  • citrónovou trávu
  • 3cm zázvor

 

Příloha:

  • jasmínovou rýži

 

Na ozdobu:

  • koriandr
  • sezam
  • chilli papričku
  • limetu (nakrájet na měsíčky)
  • jarní cibulku (nakrájet na podélné proužky)

 

Postup


Kuřecí maso si očisti a nakrájej na větší kousky, to samé udělej se zeleninou. Na rozpálenou pánev dej rozpustit kokosový olej, a na něm orestuj nakrájené kuřecí maso. Až se maso trochu zatáhne, přidej cibuli. Když ti cibule zesklovatí, přidej curry pastu, aby se hezky rozvoněla, rozprostřela po celé ploše a maso s cibulí tak obalila. V tenhle moment přijde na řadu mrkev, kterou sis nakrájel na tenké podélné plátky. Když mrkev trochu změkne, což je zhruba za 3 min, přidej cuketu, papriky a žampiony. Když je směs měkká, nakonec do ní vlož mražené fazolky. Teď přijde ta nejzábavnější část a to dochucování. Směs dochutíš sójovkou, rybí omáčkou, sweet chilli omáčkou, medem, arašídovým máslem, nastrouhaným zázvorem a limetou. Nakonec přidej pro zjemnění kokosové mléko. Potom, co přidáš kokosové mléko, tak ho nech chvíli provařit a pak plotnu vypni, nechceš totiž, aby ti veškerá zelenina ztratila barvu a zešedla tím dlouhým vařením.

Jako příloha je ideální jasmínová rýže, která nádherně voní, je příjemně lepivá a je nejchutnější. Tu si nejdřív propláchni a pak vař s malým množstvím osolené vody. Průběžně míchej a dolívej vodu, aby se nepřipálila. Pod pokličkou vař zhruba 15 min, dokud není měkká. Rýži můžeš vařit i v rýžovaru anebo parním hrnci, pokud máš.

Teď si to můžeš ozdobit dle vlastního uvážení. Nejdřív si nandej do hlubokého talíře omáčku se směsí a na to kopečky jasmínové rýže. Jarní cibulku si nakrájej na podélné proužky. Přidej chilli papričku, čerstvý koriandr, limetky na měsíčky a zasypej pořádně sezamem. Dobrou chuť a s láskou k jídlu MakyŠmaky.

 

 

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Podobné články

Komentáře