Recepty

Meruňkový koláč se sněhem

13. 01. 2016
M

rzí Vás, že není venku žádný sníh? Dejte si ho alespoň na koláči ☺ a hned Vám bude lépe…

Mrzí Vás, že není venku žádný sníh? Dejte si ho alespoň na koláči ☺ a hned Vám bude lépe…

Co budete potřebovat:

na těsto:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 100 gramů cukru
  • 125 gramů másla
  • 2 žloutky
  • 1-2 lžíce mléka

na náplň:

  • 1 balení měkkého tvarohu – nejlepší je ten ve „stříbře“ – tolik neteče
  • 1 žloutek
  • sklenice meruňkového kompotu, nebo použijte tak jako já mražené meruňky z léta
    (úplně nejlepší jsou čerstvé, jen nevím, jak se Vám teď bude dařit je sehnat…takže určitě si koláč zopakujte i v létě, stojí to za to…)

na sníh:

  • 4 bílky– tj. 1 žloutek Vám z vajíček zbude, pokud nevíte, jak ho využít, klidně ho ještě navíc přidejte do tvarohové náplně
  • cca 140 gramů cukru

A jdeme na to, postup:

nejdříve si připravíme těsto:

  1. do mísy dáme mouku, cukr, máslo, 2 žloutky a 1-2 lžíce mléka
  2. smícháme vše dohromady a vypracujeme těsto – pokud těsto moc lepí/teče, dáme na chvíli do ledničky, máslo opět ztuhne a s těstem se Vám bude lépe pracovat
  3. osobně vždy plech vykládám pečícím papírem, a protože se mi ještě nikdy nepodařilo přenést vyválené těsto na plech bez potrhání, válím těsto přímo na pečícím papíru,
  4. ten pak přenesu na pekáč a rozměry si už doopravím

náplň:

  1. do mísy dáme tvaroh a žloutek (případně i druhý, co by nám jinak zbyl), a ušleháme dohromady, směs natřeme rovnoměrně na těsto
  2. pokrájíme si meruňky na drobnější kousky a rovnoměrně jimi poklademe rozetřený tvaroh

Takto připravený koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 30 min na 175°C – do zhnědnutí okrajů koláče.

sníh:

zatímco se nám peče koláč, připravíme si sníh,

  1. do vyšší nádoby si dáme 4 bílky spolu s cca 140 gramy cukru
  2. směs šleháme, dokud není sníh pevný – při otočení nádoby dnem vzhůru nám nevyteče ☺

Vytáhneme koláč z trouby a nandáme na něj sníh a pokračujeme v pečení cca 15 min na 135°C – do zrůžovění bílků.

 

Tento koláč je skvělý v tom, že když úplně neodhadnete dobu pečení, tak se do druhého dne vše samo spraví ...

  • pokud základní těsto nedopečete – je moc měkké, dejte koláč do lednice, máslo Vám ztuhne a koláč bude pevnější
  • pokud bílky naopak upečete moc a mají tvrdý povrch (při krájení praskají), počkejte do druhého dne a šťáva z meruněk bílky změkčí

 

Prostě ideální koláč ☺

 

Lenka Kuldová

Lenka Kuldová

Auditorka Lenka si potřebuje občas obalit nervy a protože miluje všechno sladké, je jasné, že hledání, zkoušení a následné vylepšování receptů bere jako jednu z možností relaxace. Pro naše čtenáře z toho vyplývá, že se mohou těšit na spoustu zajímavých a hlavě dobrých receptů.


Podobné články

Komentáře