Farmáři

BBCidre s.r.o.

06. 08. 2017
Č

Českou tradicí je bezesporu výroba piva. Dnešní článek bude o farmě, na které umí lidé vyrobit jiný vynikající nápoj. Český cidre.

 

Není to trochu paradox? V naší zemi dokážeme vypěstovat výborná jablka, které ale necháme padat pod stromy a raději si v supermarketu kupujeme jablka ze zahraničí, třeba z Nového Zélandu. Farma BBCidre se snaží tuto neviditelnou ruku trhu krotit a nasměrovat ji na využití místních ovocných zdrojů. Česká jablka mohou být sice nepravidelná a malá, ale mají osobitou chuť. Můžeme je jíst jen tak nebo z nich vyrábět skvělé mošty a cidry! Jabloně patří rozhodně k české tradici. Dříve mělo každé vesnické stavení svoji zahradu s ovocnými stromy, nejčastěji právě jabloněmi. Na vesnických návsích, u cest, v alejích i obecních sadech se pěstovaly jabloně také. Tradice cidru se však v České republice prakticky nikdy neprosadila. A právě farma BBCidre se rozhodla tento stav změnit a v roce 2015 zahájila první pokusy s kvašením jablečného moštu. Jablka, ze kterých farma mošty vyrábí, pochází ze starých sudetských odrůd, rostoucích v oblasti Šluknovska a Českého Švýcarska. Stromy jsou uchráněny od jakéhokoli chemického ošetření. BBCidre není doslazován, pasterizován, je nesířený, nedosycovaný, nefiltrovaný, ani jinak uměle upravovaný. Je to čistě přírodní produkt. V nabídce je několik variant: natural, s fenyklem, chmelem, zázvorem nebo zeleným jasmínovým čajem. BBCidre je možno objednat či koupit v cykloprodejně Kola Brabec v Rumburku.

 

Další zajímavé informace nejen o výrobě cidru a různých akcích pořádaných farmou najdete na www.bbcidre.cz .

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře