Příběhy farmářů

Úroda z farmy Věry Hánové

12. 01. 2018
V

ěříte na zázraky? My ano a nejen v době Vánoc. Malý zázrak se totiž ukrývá v každém jablíčku, třešni či rostlince. Své o tom ví i paní Věra Hánová z Borovan, která se kromě péče o maminku zvládá starat i o svou zahrádku s rozlohou zhruba 1000 m2.

Věříte na zázraky? My ano a nejen v době Vánoc. Malý zázrak se totiž ukrývá v každém jablíčku, třešni či rostlince. Své o tom ví i paní Věra Hánová z Borovan, která se kromě péče o maminku zvládá starat i o svou zahrádku s rozlohou zhruba 1000 m2. Síla paní Přírody však není jediným ze zázraků, se zázraky je obec Borovany v okrese Písek spojovaná také kvůli velmi oblíbenému poutnímu místu, kterým je kostelík svaté Rozárky.

 

 

Pravá vůně a chuť bez chemie

 I přesto, že farma Věry Hánové svou rozlohou patří k těm menším, má rozhodně co nabídnout. Základ spočívá v pěstování bez chemie. „Hnojím tím, co mám právě po ruce a když mám možnost dojet si pro koňský hnůj, jedu,“ dodává sama majitelka farmy.

 

Jablíčko nebo bylinku?

Jak si představujete dokonalou zahradu? Pokud jako místo, které nabízí sladká jablka, třešně, oblíbené dýně Hokaido, bylinky a okrasné rostlinky, pak se na farmě v Borovanech budete cítit jako v ráji.

 

Za úrodou i za zajímavostmi obce Borovany

Farma paní Věry Hánové se nachází ve vzdálenosti jen zhruba 350 metrů od hojně navštěvovaného kostelíka svaté Rozárky. Stojí proto za návštěvu i z tohoto důvodu. Budova kostelíka pochází již ze 17. století a oficiálně náleží k Bernarticím, nachází se však jen několik metrů od pomyslných hranic Borovan. Budova stojí na místě původního hřbitova.

 

Pověst o vniku kapličky

O vniku kostelíka se traduje pověst. V roce 1674 podle ní přepadli dva vojáci v lese na cestě mezi Bernarticemi a Bechyní mladou dívku Alžbětu Andělovou z Bernartic. Dívka se bránila, a tak jí vsypali do očí písek. Následně byli zahnáni dvěma sedláky. Dívka však v důsledku toho oslepla a živila se žebrotou. Jednoho dne se vracela z Borovan do Bernartic a zaslechla hlas: „Na tomto místě budou mnozí pohřebení, bude zasvěcen Bohu a na toto místo budou putovat četná procesí,“ pravil. Dívka tato slova opakovala v Bernarticích, ale dočkala se jen výsměchu, lidé totiž netušili, kolik pravdy se bude v těchto slovech ukrývat. Nedaleko od tohoto místa se také nachází studánka s průzračnou vodou, která je dle pověsti léčivá.

Profil farmářky

 

Sponzorovaný příspěvek

Sponzorovaný příspěvek

Tento článek je sponzorovaným PR článkem. Máte také zájem o tento druh zviditelnění vaší farmy? Prohlédněte si možnosti propagace na této stránce.


Podobné články

Komentáře