Farmáři

Sad U Ořechového háje

10. 07. 2016
S

rokem 2003 je neodmyslitelně spojena první výsadba stromů v Jezvé, které symbolizují počátky ekofarmy Sad U ořechového háje. Do systému ekologického zemědělství vstoupila farma o pár let později.

S rokem 2003 je neodmyslitelně spojena první výsadba stromů v Jezvé, které symbolizují počátky ekofarmy Sad U ořechového háje. Do systému ekologického zemědělství vstoupila farma o pár let později.

Okolo dvou hektarů pozemků v CHKO České středohoří u obce Jezvé nedaleko České Lípy patří majitelům z této ekofarmy, kteří považují tamější krajinu za nejkrásnější místo na Zemi. Zároveň jsou si vědomi toho, že to, co je krásné pro jednoho, nemusí být krásné pro druhého, i tak lze obecně o Jezvé říci, že se jedná o příjemné místo k životu. Už před dávnou dobou zde obyvatelé hospodařili a sadařili, a tak se v jejich tradici snaží pokračovat i nynější majitelé. Sady, stromy, ovocnictví a ekologické zemědělství pro ně představují nositele živých symbolů a obecně strom považují za výrazný symbol života. Myslím, že filozofie farmářů je rozumná, ale proto bych vám ráda také přiblížila nabídku farmy. Jedná se především o prodej bio ovoce. Seženete zde hrušky, jablka, třešně, višně, ryngle, švestky, meruňky, jahody, vlašské a lískové ořechy. Za zmínku stojí také zdejší med, který získal ocenění „Výrobek roku 2015 Libereckého kraje“. Kachny nazývané indičtí běžci, se hravě postarají o to, aby jahody a zeleninová zahrádka zůstala beze škod. Můžete si je zde na týden nebo měsíc pronajmout a ochránit tak i vlastní zahrádku.

Určitě se podívejte na www.ekosad.cz, kde naleznete aktuální nabídku i objednávkový formulář. Můžete i zamyslet nad zajímavými filozofickými tématy.

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře