Novinky

Nejrozšířenější onemocnění včel

26. 06. 2017
M

áte v plánu včelařit? Je dobré znát i problémy, které se mohou u včelstev objevit. Podívejte se společně na několik nejznámějších onemocnění včel.

Máte v plánu včelařit? Je dobré znát i problémy, které se mohou u včelstev objevit. Podívejte se společně na několik nejznámějších onemocnění včel. Těm se můžete díky zkušenostem a díky kvalitní péči o včely i snadno vyhnout.

Mor včelího plodu

Mor včelího plodu (Histolysis infectiosa perniciosa larvae apium), neboli hniloba je jedním z nejnebezpečnějších onemocnění, která dnes existují. A to hlavně proto, že bakterie tohoto onemocnění je celkem odolná. Problémem je také to, že neexistuje jakákoliv účinná léčba a jediným možným řešením není nic jiného, než likvidace včel. Bohužel nejen těch nakažených, jelikož likvidovány musí být také včely v ochranném pásmu, které určí hygienik.

Virová paralýza včel

Rozdělují se na virus akutní paralýzy včel (ABPV) a virus chronické paralýzy včel (CBPV). Jedná se o celkem známé onemocnění, které se dokáže na první pohled poměrně dobře projevovat. Když budete svá včelstva konšelovat, zjistíte, že mohou mít problémy s létáním, mohou mít trhavé pohyby, stejně jako může dojít k jejich třesu a celkově zrychlenému dýchání. To se dnes dělí do několika různých skupin, hlavně s ohledem na jednotlivé projevy stejně jako s ohledem na následky.

Rickettsióza

Zajímavé onemocnění včel, které bylo objeveno až v roce 1949. Je spojeno se stejnojmennou bakterií - rickettsií. Na rozdíl od výše uvedených nemocí musíme říci, že tato bakteriální nákaza není příliš problémová, protože nezpůsobuje nijak velké škody a často se přenáší celkem komplikovaně. Hlavní příznak této nemoci je celkem jednoduchý - u nakažených včel se pozoruje zakalená hemolymfa.

Septikemie

Jedná se o bakteriální onemocnění, které může být poměrně běžné, jelikož zárodky konkrétních bakterií se celkem běžně objevují v přírodě. Poznat tuto nemoc nemusí být složité, jelikož včely mohou slábnout, stejně jako se může objevit i ztráta jejich ochlupení. Nemoci se dá celkem dobře vyhýbat, a to tak, že jako včelaři budete dbát na zásady maximální možné hygieny a dezinfekce, kterou je také dobře skloubit s účinnou a včasnou prevencí i pomoci certifikované laboratoře.

 


Podobné články

Komentáře