Farmáři

Krchlebské koláče

13. 08. 2017
R

egionální výrobek z rodinné firmy s názvem Krchlebské koláče vás okouzlí nejen svou chutí a vůní, ale také krásným zdobením. Výrobna se nachází v Krchlebech na Domažlicku.

Regionální výrobek z rodinné firmy s názvem Krchlebské koláče vás okouzlí nejen svou chutí a vůní, ale také krásným zdobením. Výrobna se nachází v Krchlebech na Domažlicku.

Firma Krchlebské koláče představuje výrobnu a prodejnu, ale najdete zde i malé posezení s kávou a občerstvením. V západních Čechách se odjakživa pekly v každé domácnosti „chodské koláče“. Bohatě zdobené koláče se pekly především během svátků či rodinných oslav. Vysoká pracnost přípravy koláče však vedla k tomu, že jejich výroba v domácnostech začala upadat. Paní Helena Konopíková se ale rozhodla zlomit pravidlo, že „bez práce nejsou koláče“ a umožnit zákazníkům kvalitní koláče si koupit. Firma byla založena v roce 1990 a i přes to, že pekařské začátky nebyly snadné, dnes jsou její koláče velice oblíbené a firma má mnoho stálých zákazníků, kteří si pro koláče jezdí i desítky kilometrů. O kvalitě svědčí i několik ocenění, z nichž mohu jmenovat například certifikát ŠUMAVA originální produkt. V době největší poptávky je paní Helena schopna s pomocí rodiny upéct i 400 koláčů za den. Těsto se zpracovává především ručně a právě tento způsob přípravy mu dodá potřebnou lehkost. Koláče se zdobí tvarohem, mákem a povidly a polévají se smetanou, rumem a na závěr ozdobí šlehačkou. Firemní prodejna se nachází v již zmíněných Krchlebech u Staňkova, ale koláče firma dováží i do několika plzeňských prodejen, do Domažlic a Dolní Lukavice.

 

Seznam konkrétních prodejních míst, zajímavá videa a informace najdete na www.krchlebskekolace.cz .

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře