Poznej svého farmáře

Farma Amálka - PSF

04. 07. 2018
V

 dnešním článku představíme malou rodinnou farmu Amálku, která se zabývá chovem ovcí a koz. Najdete ji na samém okraji Moravského Krasu v obci Karolín. Samotná farma funguje od roku 2009, a od roku 2016 je v rukou mladé farmářky Michaly Zdrubecké, která má na starost zvířectvo. Její otec Vratislav obstarává výrobu sýrů a společně s Michalou tak nabízí výborné kozí a ovčí mléčné produkty.

V dnešním článku představíme malou rodinnou farmu Amálku, která se zabývá chovem ovcí a koz. Najdete ji na samém okraji Moravského Krasu v obci Karolín. Samotná farma funguje od roku 2009, a od roku 2016 je v rukou mladé farmářky Michaly Zdrubecké, která má na starost zvířectvo. Její otec Vratislav obstarává výrobu sýrů a společně s Michalou tak nabízí výborné kozí a ovčí mléčné produkty.

Jak to všechno začalo

Farma Amálka je čistě rodinný podnik naplno fungující teprve od roku 2016. S chovem koz se ale na farmě začalo skoro před deseti lety. První koza se jmenovala Amálka, a tak vznikl i název farmy.  Původně byl chov zaměřen na kozy bílé krátkosrsté. Postupně ale majitelé přešli ke kozám hnědým krátkosrstým a na jaře roku 2012 se jim dokonce podařilo získat kozu karpatskou z farmy Bolka Polívky. Nyní tu najdete různé křížence koz, ale Michala se snaží postupně přecházet na na plemeno kozy Anglonubyjské. Z ovčích plemen na farmě chová především mléčné plemeno ovce východofírské. Toto plemeno má mléčnou užitkovost 400-600 litrů občího mléka za rok, a tak se skvěle hodí pro farmáře, kteří dále mléko zpracovávají na výrobu ovčích sýrů. Výrobna farmářských sýrů je nově vybudovaná provozovna a zpracovává se v ni veškeré kozí a ovčí mléko ze zvířat z vlastního chovu. V současné době se jedná o zhruba šedesát koz a dvacet ovcí, které mají k dispozici 4 hektary pastvin. Farmáři tak ručí za místní původ, vlastní suroviny a vlastní dohled nad kvalitou. 

Ovčí a kozí mléčné produkty

Farma Amálka nabízí kvalitní a čerstvé ovčí i kozí produkty. Přímo na farmě lze zakoupit syrové kozí mléko. I přes dozor státní veterinární správy a pravidelné rozbory mléka, by měl však zákazník sám pasterovat nebo jinak tepelně ošetřit. Samotné ovčí mléko se na farmě neprodává, neboť se společně s kozím používá k výrobě dalších produktů. Z kozího mléka se dále vyrábí kozí sýr farmářský a přírodní kozí sýr pařený, dále kozí pařený sýr s medvědím česnekem, kozí pařený sýr s chilly, kozí pařený sýr s klikvemi a mandlemi, nakládaný kozí sýr, kozí jogurt bílý a kozí jogurt s borůvkovou marmeládou. Z ovčího mléka jsou v nabídce výrobky: ovčí sýr pařený přírodní, ovčí jogurt bílý a ovčí jogurt s borůvkovou marmeládou. O kvalitě mléčných výrobků svědčí označení Regionální potravina Jihomoravského kraje za rok 2017, které získal právě kozí přírodní pařený sýr.  

18951017_1216835901761305_5577681244203167555_n-2

Kde zakoupit výrobky? 

Na webových stránkách farmy se můžete dočíst více informací o jednotlivých produktech. Najdete zde také jejich složení a ceny. Produkty je pak možné zakoupit přímo na farmě nebo v okolních prodejnách zdravé výživy a na tržišti Farmy na dlani. Farma Amálka také se svým stánkem a mléčnými výrobky objíždí farmářské trhy a společenské akce v okolí, proto sledujte farmu na facebookovém profilu a dozvíte se, kam právě míří. 

21740077_1301099303334964_1424204700175519160_n-2

Poznej svého farmáře

Farma Amálka je zároveň další zastávkou projektu Poznej svého farmáře, který probíhá pod záštitou Ministerstva zemědělství. Bude na vás jistě čekat opět bohatý program včetně oslice Sandry. Sledujte web Poznej svého farmáře, na kterém budou brzy zveřejněny podrobnější informace. 

Sponzorovaný příspěvek

Sponzorovaný příspěvek

Tento článek je sponzorovaným PR článkem. Máte také zájem o tento druh zviditelnění vaší farmy? Prohlédněte si možnosti propagace na této stránce.


Podobné články

Komentáře