Farmáři

Kozí farma Bára

09. 04. 2017
D

nešní článek bude věnovaný staroboleslavské kozí farmě, která chová a také prodává kozy i kůzlata, produkuje mléko a vyrábí kozí sýry.

Dnešní článek bude věnovaný staroboleslavské kozí farmě, která chová a také prodává kozy i kůzlata, produkuje mléko a vyrábí kozí sýry.

Pavel Janda vlastní ve Staré Boleslavi Kozí farmu Bára. Jedná se o malou, rodinnou farmu na kraji města. Jméno farma získala po první, čistokrevné koze s průkazem původu. A právě Bára byla samozřejmě zakladatelkou chovu. Přestože byla Bára bílá, v dnešní době má většina koz ve stádě hnědé zbarvení a krátkou srst. Stádo tvoří deset chovných koz a jeden plemenný kozel. Pod dohledem plemenáře Svazu ovcí a koz se provádí kontrola užitkovosti zvířat, což znamená kontrolu množství tuku a bílkovin v mléce. Cílem farmy je především odchov silných kůzlat pro další chov. A co všechno farma nabízí? Na farmě je možné obstarat chovnou kozičku s rodokmenem, zakoupit jateční kůzlata na maso a připouštění plemenným kozlem. Sezonně farma nabízí také prodej čerstvého mléka ze dvora a také prodej čerstvých kozích sýrů.

 

V případě potřeby více informací, můžete navštívit webové stránky farmy www.kozifarma-bara.cz .

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře