Farma Tompeli
áme pro vás tradiční nedělní článek o českých farmářích. Dnešní článek věnujeme Farmě Tompeli, která už má poměrně dlouhou tradici a je zaměřena na mléčné výrobky.
Máme pro vás tradiční nedělní článek o českých farmářích. Dnešní článek věnujeme Farmě Tompeli, která už má poměrně dlouhou tradici a je zaměřena na mléčné výrobky.
Farma Tompeli byla založena v roce 1993. V tomto roce si manželé Pelikánovi pronajali kravín v Huntířově a nejprve pouze dodávali mléko do mlékáren v okolí. Později však přišli manželé Pelikánovi s myšlenkou založení vlastní mlékárny. A tak se také stalo, zpracování mléka ve vlastní mlékárně se osvědčilo a zanikly tak dosavadní problémy s velkoodběrateli. Manželé také vyjeli na Slovensko k bačům, aby se naučili vyrábět sýry. Příprava spuštění nové výroby trvala přibližně dva roky a v roce 2007 se na Farmě Tompeli začaly vyrábět také mléčné výrobky – pařené a čerstvé sýry, tvaroh, mléko a další. Ochucené sýry jsou k dostání v několika příchutích. Dvě třetiny vyprodukovaného mléka se dnes na farmě přímo zpracují. Přímo na farmě v Huntířově je možné dvakrát týdně zajít do obchůdku a zakoupit místní farmářské výrobky. Nabízený sortiment najdete také v regionální prodejně ve Splzově a turnovských pekárnách Mikula.
Celou nabídku, hezké fotografie a více informací najdete na www.tompeli.cz .