Farmáři

Farma dojných a kašmírských koz

29. 10. 2017
V

 tak trochu tajemné krajině Moravského krasu se v obci Šošůvka nachází malá rodinná farma, na které se připravuje skvělý kozí sýr s láskou a péčí. Věřte, že jakmile je okusíte, zcela propadnete kouzlu kozích sýrů.

V tak trochu tajemné krajině Moravského krasu se v obci Šošůvka nachází malá rodinná farma, na které se připravuje skvělý kozí sýr s láskou a péčí. Věřte, že jakmile je okusíte, zcela propadnete kouzlu kozích sýrů.

Farma, která patří paní Evě Sedlákové, má dlouhou tradici. Hospodaří se tu již od roku 1812. Až po roce 1990 se zde ale prostory uspořádaly novému záměru, čímž byl chov koz a výroba sýrů. K farmě patří 30ha polností, z čehož polovinu plochy tvoří pastviny a louky. Na farmě žije stálo zhruba 15Oti koz. Na orné půdě se zde pěstuje ječmen, oves, triticale a vojtěškotráva pro výrobu senáže. Kozám se krmná dávka doplňuje vlastním senem a nákupem sóji, lizu a krmné soli. Kozy se dojí dvakrát denně ve vlastní dojírně. Mléko je následně každý den zpracováno na sýry a tvaroh. Sýry se dodávají do tržní sítě ZDRAVÁ VÝŽIVA po celé České republice. V rámci venkovské agroturistiky je možné výrobky zakoupit i formou prodeje ze dvora. A jaké druhy sýru farma nabízí? Jedná se o přírodní kozí sýr čistý nebo v několika příchutích, např. s bylinkami, gyrosem, česnekem, ořechy, estragonem, v olivovém oleji nebo s bazalkou. Dáles jsou v nabídce také tvaroh, dezertní sýr, eidam, jadel, sedláčiky/korbáčiky a tvarohový kozí krém.

 

Podívejte se na webové stránky www.sedlakkozy.cz . Najdete tu zajímavé informace o historii farmy, fotogalerii a případně kontakt.

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře