Farmáři

Ekofarma Svinná

20. 11. 2016
E

kofarma v nádherném prostředí Šumavy. Tak zní podnadpis biofarmy Svinná, která se nachází na hranici Národního parku a CHKO Šumava, kousek od Železné Rudy.

Ekofarma v nádherném prostředí Šumavy. Tak zní podnadpis biofarmy Svinná, která se nachází na hranici Národního parku a CHKO Šumava, kousek od Železné Rudy.

Ještě před samotným popisem farmy, jako farmy, bych ráda zmínila, že přibližně jeden kilometr od farmy majitelé nabízí v současné době ubytování v soukromé chlupě. Možnost ubytování také nabízí nově rekonstruovaný Penzion Vápenka, který je taktéž součástí komplexu farmy. Byl postaven v roce 1873 a až do minulého století se zde pálilo vápno, a tak se v bezprostřední blízkosti dochovaly i staré pece. Jedná se o velice klidnou oblast bez rušné dopravy a s malebnou přírodou. Hlavními produkty farmy jsou jehněčí, skopové a hovězí maso, husy, kachny, kuřata, vejce, včelí med, ryby a léčivé byliny. Ke všem zvířatům se na farmě přistupuje s úctou a je jim poskytováno maximum prostoru a pastvy na šumavských loukách. Jak už z názvu „ekofarma“ vyplívá, na farmě nejsou používána umělá hnojiva ani žádné chemikálie. Během návštěvy farmy máte možnost dozvědět se více informací o produkci medu. Můžete navštívit nedavno postavený včelín a ochutnat zde pravý šumavský med. Blízko včelína se také nachází Priessnitzova léčebná sprcha a rybníček s možností koupání. Farmu obývá dvousetčlenné stádo ovcí, krávy, kůň, a psí pár Rique a Laura. K farmě dále patří zahrada s ovocnými keři, zeleninou a také políčkem. Na něm se pěstují léčivé bylinky. Každý druh je doplněn popisem byliny a jejích léčebných účinků. Zahradu je možné kdykoliv navštívit a naučit se rozpoznávat jednotlivé druhy bylin. Většina produktů z farmy se zpracovává v místní restauraci. Zakoupení je ale možné na základě domluvy.

Pokud vás některá část nabídky zaujala, podívejte se na webové stránky www.ekofarmasvinna.cz .

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře