Biofarma Košík
iofarmu Košík nalezneme jen 70 km od Prahy. Farma poskytuje domov mnoha zvířatům a představuje ostrůvek slovenské komunity a její gastronomie v Česku.
Biofarmu Košík nalezneme jen 70 km od Prahy. Farma poskytuje domov mnoha zvířatům a představuje ostrůvek slovenské komunity a její gastronomie v Česku.
Obec Malý Košík v okrese Nymburk se rozkládá v malebné krajině. Tato krajina vytváří ideální podmínky pro ekologické hospodářství. Najdete tu rozsáhlý les, louky, pastviny, pole a sady. Farma Košík hospodaří zhruba na 130 ha půdy, na kterých se pěstují především brambory a obiloviny. V sadech se farmáři starají o ovoce a na záhoncích a menších polích o bylinky a zeleninu. Všechny plodiny jsou zpracovány přímo na farmě, na které jsou i prodávány. Specialitou této farmy je určitě chov romanovských ovcí. I přes to, že se nejedná o plemeno s typickým mléčným ani masným využitím, farmáři ovce dojí 2x denně a bezprostředně po nadojení bačové podle staré tradice připravují z mléka chutný sýr. Maso tohoto plemene má jemnou chuť a protože je libové, podobá se zvěřině. Součástí farmy je i malá restaurace, ve které můžete ochutnat slovenská jídla jako ze salaše. Kromě ovcí na farmě bydlí také prasata, slepice, husy, kachny, perličky, králíci, kůň, göttingenská prasátka, osel David, divočák Chrochtík a lišky Liši a Eliška. A jaké produkty farma Košík nabízí? Farma představuje takový ostrůvek slovenských produktů ve středních Čechách. Hlavním záměrem farmy je zpracovávat maso, mléko a vlnu z ovcí vlastního chovu. Celoročně lze na farmě pořídit klobásy a jehněčí maso, sezónně je v nabídce také čerstvý sýr „hrudka“ , tvrdý sýr, oštiepok, brynza, jogurty a žinčica. Telefonicky lze domluvit také dodání kožešin, polštářů a dek pro alergiky. Mimo ovčích produktů tu ale lze zakoupit také domácí marmelády, nakládanou zeleninu, chutney, čerstvé ovoce, zeleninu a brambory.
Neváhejte navštívit webové stránky www.farmakosik.cz pro získání více informací o produktech, ale také o nabídce ubytování a agroturistice nebo gastronomii.