Farmáři

Vinařství Němeček

17. 05. 2016
K

arel Němeček se vinařskému umění věnuje již od roku 1985, kdy pod odborným dohledem Viléma Krause vysadil ve Stranné první 4 hektary vinic, v oblasti, kde zmínky o pěstování vinné révy pocházejí již z konce 13. století. Láska k vínu se postupně přenesla na celou rodinu. Na základě těchto skutečností byla ve Vičickém údolí z lásky k vinné révě založena rodinná firma.

Karel Němeček se vinařskému umění věnuje již od roku 1985, kdy pod odborným dohledem Viléma Krause vysadil ve Stranné první 4 hektary vinic, v oblasti, kde zmínky o pěstování vinné révy pocházejí již z konce 13. století. Láska k vínu se postupně přenesla na celou rodinu. Na základě těchto skutečností byla ve Vičickém údolí z lásky k vinné révě založena rodinná firma.

Nad vodní plochou Nechranické nádrže se na jižním svahu, chráněném Krušnými a Doupovskými horami, rozprostírají vinice, které by si mohl někdo snadno zaměnit s Pálavou. Němečkovi se při výrobě vin drží malovinařských postupů a hlavně prostého selského rozumu. Školící operace tu probíhají už ve fázi zpracování moštu a v dalších fázích se do vývoje vína zasahuje pouze minimálně. Na základě těchto postupů dosahují vína od Němečků lahvové zralosti nejdříve po 15 až 36 měsících ležení a mají vysoký archivní potenciál. Nejsevernější vinařská oblast Čech dává vínům osobitý charakter, výrazný odrůdový buket a pikantní kyselinku. Každé víno je zajímavé díky různorodým ročníkům, sklepmistrem zvolené technologie nebo šarži. Kromě vinic provozuje farma v Nechranicích i malý ovocný sad zvaný Ovoranč, kde jsou pěstovány různé odrůdy jablek a hrušek, dále broskve, meruňky a švestky. Kromě ovoce lze zakoupit v období sklizně také exkluzivní jablečný mošt, který ale pro svoji prvotřídní kvalitu, jde rychle na odbyt, a tak je vhodné se ohledné nákupu předem telefonicky domluvit.

Vinařství Němeček nabízí k prodeji víno přímo ze sklepa v Březnu nebo na e-shopu, ale jsou k dostání i ve vybraných vinotékách. Více přímo na webových stránkách www.vinarstvinemecek.cz .

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře