Farmáři

Vičické vinařství Mikulášek s.r.o.

14. 08. 2016
R

ychlý a vcelku nečekaný sled událostí, který byl zakončený zakoupením vinohradu ve Vičicích, přinesl začátek rodinné firmy Vičické vinařství Mikulášek s.r.o. Vinařství založil v roce 2012 Alois Mikulášek společně se svými dvěma syny.

Rychlý a vcelku nečekaný sled událostí, který byl zakončený zakoupením vinohradu ve Vičicích, přinesl začátek rodinné firmy Vičické vinařství Mikulášek s.r.o. Vinařství založil v roce 2012 Alois Mikulášek společně se svými dvěma syny.

K myšlence založení vlastního vinařství vedl Mikuláškovi stejný sen. Pěstovat vinnou révu a vyrábět kvalitní vína nejen pro vlastní potěšení, ale i pro radost ostatních lidí. Aby byla vína dobrá ve všech ohledech, zajistili si Mikuláškovi i profesionální konzultace z oboru vinařství a vinohradnictví přímo u odborníka z Valtic. Vinařství se nachází v obci Vičice, v jejímž okolí se vinná réva pěstovala podle historických záznamů již od třináctého století. Jedná se o vinařskou oblast Čechy, podoblast litoměřickou, vinařskou obec Březno, viniční trať Zámeckou. Ve vinicích pěstují Mikuláškovi pouze kvalitní odrůdy, vhodné do místních podmínek. Výroba vína se provádí pouze v souladu s tradičním způsobem, zaměřeným na ekologii a zdraví. To tedy znamená, že zpracování a výroba probíhá bez zbytečných chemických přípravků a přísad. Zelené práce včetně řezu a sběru hroznů se na vinohradech provádí ručně. Traktor má využití při sekání, rocení a okopávání pod keři révy, které rostlině velmi prospívá. Při pracích platí absolutní zákaz používání herbicidu. Všechna vína z Vičického vinařství jsou označena jako České zemské víno. Cukernatost hroznů poté rozhodne o tom, zda bude na etiketě dále napsáno Pozdní sběr, Výběr z hroznů atd. . Na farmě se pěstuje několik odrůd vinné révy. Z odrůd bílého vína se jedná o Hibernal, Müller Thurgau, Pinot gris, Solaris, Kerner a Ryzlink rýnský. Zweigeltrebe a Sevar patří mezi odrůdy vína červeného a pěstují se zde i stolní odrůdy Chrupka bílá, Lukor a Arkadia. Vína ale nejsou jediným produktem, který se na farmě vyrábí. Farma dále nabízí i Vičický moštík, který stejně jako vína obdržel certifikát a značku "Krušnohoří regionální produkt“.

Podívejte se na webové stránky www.vinarstvi-mikulasek.cz , kde najdete ceník výrobků, plány vinařství do budoucna a mnohem více informací.

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře