Farmáři

Statek Horní Dvorce

04. 02. 2018
Č

Čistá jihočeská příroda, špičkové plemeno Lacune, moderní dojírna, až 1000 litrů mléka denně, zásadně ruční výroba sýrů. To vše se týká farmy, kterou si dnes prostřednictvím krátkého článku představíme. Farma nese název Statek Horní Dvorce.

Statek Horní Dvorce je historický hospodářský dvůr, který byl vystavěn kolem dnes již neexistující středověké tvrze v nedotčené jihočeské krajině. Dnes je to sídlo podnikání rodinné firmy. Od roku 2012 zde funguje sýrárna vyrábějící ovčí a kravské sýry. Ve vlastní bourárně farmáři finalizují produkci jehněčího masa. Veškeré výrobky jsou k prodeji ve farmářské prodejně v Hospodě „Na statku“. Součástí farmy je i hospodářská část Statek Palupín, která je zaměřena na chov ovcí plemene Lacune. Toto plemeno má svůj původ v jižní Francii a jeho mléka se využívá při výrobě sýru Roquefort. A co všechno na této farmě ještě vyrábí? V první řadě to jsou ovčí a kravské sýry bez konzervantů a barviv. Ruční výroba umožňuje šetrné zacházení jak se sýrařským zrnem během výroby, tak i s jednotlivými sýry. V nabídce je balkánský sýr, brynza, čerstvý sýr, žinčica a tvaroh. Ze zvířat vlastního chovu farma dodává jehněčí maso se specifickou chutí a aromatem, jehož nositelem je tuk. A v neposlední řadě na farmě zakoupíte také ovčí mléko. To se stejně jako maso vyznačuje specifickou vůní, která je ovlivněna vyšším obsahem mastných kyselin.

 

Více informací o farmě, hezké video, možnosti nákupu výrobků a zajímavé čtení najdete na http://syrarna.hornidvorce.cz .

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře