Farmáři

Smetanův statek

07. 06. 2016
R

od Smetanů se zabývá zemědělstvím již několik staletí. V Královehradeckém regionu funguje Smetanův statek a pension. A co se na statku pěstuje?

Rod Smetanů se zabývá zemědělstvím již několik staletí. V Královehradeckém regionu funguje Smetanův statek a pension. A co se na statku pěstuje?

Smetanův statek je zaměřen na pěstování brambor, zelí, cibule, dýně a také ovoce. Najdete ho západně od Hradce Králové ve Svobodných Dvorech. Jedná se o nejúrodnější oblast České republiky, která Smetanům umožňuje pěstovat veškerou zeleninu bez škodlivých chemických hnojiv a pesticidů. V rámci systému integrovaného pěstování zeleniny, jsou farmáři zodpovědní za šetrný způsob pěstování. Specialitou statku je produkce oválné cibule a také krouhané zelí, které farmáři zpracují přímo před zákazníkem a zároveň zdarma přibalí odpovídající množství soli. Kromě zeleniny lze na statku zakoupit také čerstvé domácí saláty. Vyrábí se moderní metodou zpracování čerstvého ovoce a zeleniny, která umožňuje zachování vitamínů a léčivých látek. Veškeré suroviny pochází z vlastních polí a sadů a jsou zpracovávány a míchány přímo na statku. V nabídce je například jablkový salát s mrkví, zelný salát s koprem a další. O tom, že se na statku dělá práce poctivě, svědčí i vítězství pana Svobody v soutěži Živnostník roku.

Podívejte se na webové stránky www.penzion-smetanuv-statek.cz , kde najdete ceník produktů a více informací o statku nebo také skvělý tip na ubytování na Královehradecku.

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře