Ostatní

Proč začít doma kompostovat?

16. 07. 2022
K

ompostování má řada z nás spojené pouze s domy, které mají zahrady, kompostovat je však možné i v malém panelovém bytě. Pojďme si přiblížit hlavní důvody, proč začít kompostovat a také jak na to. 

Výhody domácího kompostování

Jednou z výhod kompostování je bezesporu ekologický přístup k naší planetě, nejedná se však o jediný benefit kompostování. Největší výhodu většina lidí spatřuje v tom, že díky kompostování získáte velmi úrodnou půdu, která zaručí, že budou vaše bylinky a rostliny doslova vzkvétat. 

Jak začít s domácím kompostováním?

Další dobrou zprávou je, že kompostování není žádná věda a speciální nádoby určené ke kompostování jsou dnes nejen praktickou, ale také designovou záležitostí. Většinou mívají více pater a v dolní části disponují výpustem s kohoutkem, který je určený pro přebytečnou tekutinu, jež je součástí biologického odpadu. I tato tekutina však v domácnosti najde své využití, skvěle poslouží jako kvalitní tekuté hnojivu, které se používá naředěné v poměru 1 : 10. 

Pořídit si můžete i vermikompostér 

Pokud chcete domácí kompostování urychlit, přímo se nabízí takzvaný vermikompostér, díky kterému se bioodpad přetváří v hnojivo pomocí žížal. Půl kilogramu žížal se denně postará o zpracování 250 gramů odpadu. Vermikompostér můžete buďto zakoupit, nebo si ho doma vyrobit, čímž samozřejmě ušetříte. 

Jak na výrobu domácího vermikompostéru?

Domácí vermikompostér můžete vyrobit například tak, že zakoupíte tři plastové kbelíky s pevným víkem, které postavíte na sebe. Vrchním dvěma kyblíkům je třeba proděravět dno a spodním dvěma víko. Proces výroby kompostu bude probíhat v prostředním kbelíku, do kterého vložíte natrhaný papír a žížaly. Ty budete krmit biologickým odpadem z kuchyně. Spodní díl poslouží k zachycení tekutiny a vrchní bude sloužit jako rezerva v případě, že by byl středový kbelík plný. 

Co všechno můžete kompostovat? 

Co patří do domácího kompostu? Své místo tu najdou například zbytky a slupky od ovoce a zeleniny, zbytky rýže nebo těstovin a také čajové pytlíky, kávová sedlina nebo třeba skořápky z vajíček a zvadlé květiny a hlína z květináčů. Na kompost naopak nepatří odřezky z masa, oleje, tuky nebo rostliny, které jsou napadené chorobami. Mohlo by totiž dojít k tomu, že kompost začne zapáchat nebo hnít.

Závěr

Kompostovat nemusíte jen na zahradě, ale také doma! Díky kompostování získáte skvělé hnojivo, díky kterému se vašim rostlinkám bude dařit lépe než kdy dříve. 


Podobné články

Komentáře