Recepty

Rillettes

30. 12. 2016
F

rancouzská delikatesa Rillettes neboli konfitované vepřové maso ve vlastní šťávě vhodná na Štědrý den, anebo na silvestrovskou zábavu k pivíčku. 

Francouzská delikatesa Rillettes neboli konfitované vepřové maso ve vlastní šťávě. Maso se peče cca 5 hod v tuku při menší teplotě, tím pádem je masíčko měkoučké a dá se pak parádně natírat na chleba jako pomazánka. Já tuhle pochoutku dělám tradičně každý rok před vánoci, jako vánoční-jedlý dárky pro chlapy v mé rodině. Když se stane, že nějaká z těch skleniček zbyde, tak si je dáme na Štědrý den, anebo na silvestrovské zábavě k pivíčku. Po každý dělám tuhle čistou verzi bez nějakého koření či bylinek, aby vynikla pouze ta chuť toho masa.

 

Všechno co potřebuješ sehnat, seženeš překvapivě v řeznictví, ale určitě běž tam, kde to máš nejvíc rád a víš, že tam seženeš kvalitní maso, bez toho to nejde. Určitě nekupuj takový ty balený masa v supermarketech.

 

Co budete potřebovat:

  • 1 kg syrového sádla
  • 500 g vepřové krkovice
  • 500 g vepřové plece
  • 500 g bůčku s kostí a kůží
  • 500 g kotlety s kostí
  • 500 ml vody
  • 4 lžičky soli
  • 2 lžíce čerstvě namletého pepře

Postup

Sádlo i maso si nakrájej na kostičky. Rillettes dělej v opravdu velkým pekáči (takovej ten na husu). Nejdřív si udělej škvarky. Dělej to rovnou v tom pekáči na plotně. Kostky sádla nech vyškvařit úplně dozlatova a po té přidej kostičky veškerého masa. Kost přidáš do Rillettes až později. Až bude masíčko zatáhnuté, zalej vše studenou vodou a pekáč přiklop. Vař 1 hod hodinu. Potom plotýnku vypni a pekáč dej do vyhřáté trouby na 160° na 3 hod. Výhoda je, že to nemusíš hlídat. Po 3 hodinách vlož do pekáče kost a přidej sůl a pepř. Peč ještě zhruba hodinu.

Rillettes je hotový, teď jen akorát vezmi vidličku a „rozňahněj“ všechno maso na nitky. Připrav si nějaký skleničky anebo misky, do kterých chceš směs dát. Nejdřív naplň masem a pak zalej celý tím sádlem (šťávou). Super je, že ten tuk ve kterým se to celou dobu dělá, výborně konzervuje. Já sklenice pro jistotu ještě zavařím, ať to vydrží klidně i rok (i když to nikdy tak dlouho nevydrží). V lednici ta masová miska vydrží zhruba 14 dní.

Rillettes podávej na čerstvém chlebíčku, opepřené čerstvým pepřem s jemně nakrájenou cibulkou. Je to fakt delikatesa.

 

 

Markéta Vanišová

Markéta Vanišová

Ahoj já jsem Maky a mojí obrovskou vášní je vaření, pečení a vše spojené s kulinářským uměním. Baví mě objevovat stále nové a originální recepty, inspirované gastronomií z různých koutů světa. Mým cílem je vždy dosáhnout nezaměnitelné kombinace chutí, vůní a barev. Je to zkrátka ŠMAKY!


Podobné články

Komentáře