Rebarborový koláč
aky jste ji jako děti nesnášeli a teď se po ní můžete utlouct? Řeč je samozřejmě o rebarboře… My jsme doma dělali jen piškot, nebo kompot, ale nedávno jsme narazila na tento úžasný recept…nedalo mi než vyzkoušet…a polovina koláče byla pryč dřív, než stihl vychladnout :-)
Taky jste ji jako děti nesnášeli a teď se po ní můžete utlouct? Řeč je samozřejmě o rebarboře… My jsme doma dělali jen piškot, nebo kompot, ale nedávno jsme narazila na tento úžasný recept…nedalo mi než vyzkoušet…a polovina koláče byla pryč dřív, než stihl vychladnout :-)
Co budete potřebovat:
na těsto:
- 250 gramů hladké mouky
- 140 gramů másla – nakrájeného na kostičky
- 5 lžic studené vody
- ½ lžičky prášku do pečiva
na náplň:
- rebarbora
- cukr
- skořice
na drobenku:
- 200 gramů polohrubé mouky
- 100 gramů cukru krupice
- 85 gramů másla – nakrájeného na kostičky
Postup:
nejdříve si připravíme těsto:
- do mísy dáme mouku, máslo, 5 lžic studené vody a ½ lžičky prášku do pečiva
- smícháme vše dohromady a vypracujeme těsto
- těsto přikryjeme a dáme odpočinout do ledničky – než si připravíme další přísady
dále drobenku:
- do mísy dáme mouku, cukr a máslo a vypracujeme drobenku
nikdy se mi nedařilo mít drobenku sypkou a stejnoměrně vypracovanou (měla jsem v ní velké kousky másla) a tak jsem začala používat šlehač a jde to skvěle :-) drobenka je sypká a zcela bez práce, určitě to zkuste, mohu jen doporučit
a jdeme konečně na koláč:
- vyndáme si z lednice těsto, vyválíme ho a dáme do formy
jak jsme v již dřívějších receptech zmiňovala, mám problém s přenesením již vyváleného těsta do formy, vždy se mi potrhá, normálně to řeším tak, že ho vyválím přímo na pečícím papíru a ten pak přenesu na pekáč a rozměry si už doopravím
na tento koláč jsme však použila vychytávku od Tescomy – koláčovou formu s vyndavacím dnem – těsto vyválím na vyndaném dnu a to pak už jen přenesu do formy a upravím okraje - těsto ve formě propícháme vidličkou – lépe pak uniká pára a na koláči se nám při pečení nebudou tvořit bubliny
- poklademe těsto pokrájenými kousky rebarbory (mohou být i mražené, tak jako v mém případě)
- rebarboru posypeme cukrem a skořicí
- nakonec zasypeme celý koláč drobenkou
Takto připravený koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 45 min na 180°C – do zezlátnutí drobenky (mražená rebarbora čas samozřejmě prodlouží).
Dobrou chuť.