Recepty

Rebarborový koláč

16. 02. 2016
T

aky jste ji jako děti nesnášeli a teď se po ní můžete utlouct? Řeč je samozřejmě o rebarboře… My jsme doma dělali jen piškot, nebo kompot, ale nedávno jsme narazila na tento úžasný recept…nedalo mi než vyzkoušet…a polovina koláče byla pryč dřív, než stihl vychladnout :-)

Taky jste ji jako děti nesnášeli a teď se po ní můžete utlouct? Řeč je samozřejmě o rebarboře… My jsme doma dělali jen piškot, nebo kompot, ale nedávno jsme narazila na tento úžasný recept…nedalo mi než vyzkoušet…a polovina koláče byla pryč dřív, než stihl vychladnout :-)

Co budete potřebovat:

na těsto:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 140 gramů másla – nakrájeného na kostičky
  • 5 lžic studené vody
  • ½ lžičky prášku do pečiva

na náplň:

  • rebarbora
  • cukr
  • skořice

na drobenku:

  • 200 gramů polohrubé mouky
  • 100 gramů cukru krupice
  • 85 gramů másla – nakrájeného na kostičky

Postup:

nejdříve si připravíme těsto:

  1. do mísy dáme mouku, máslo, 5 lžic studené vody a ½ lžičky prášku do pečiva
  2. smícháme vše dohromady a vypracujeme těsto
  3. těsto přikryjeme a dáme odpočinout do ledničky – než si připravíme další přísady

dále drobenku:

  1. do mísy dáme mouku, cukr a máslo a vypracujeme drobenku
    nikdy se mi nedařilo mít drobenku sypkou a stejnoměrně vypracovanou (měla jsem v ní velké kousky másla) a tak jsem začala používat šlehač a jde to skvěle :-) drobenka je sypká a zcela bez práce, určitě to zkuste, mohu jen doporučit

 

a jdeme konečně na koláč:

  1. vyndáme si z lednice těsto, vyválíme ho a dáme do formy
    jak jsme v již dřívějších receptech zmiňovala, mám problém s přenesením již vyváleného těsta do formy, vždy se mi potrhá, normálně to řeším tak, že ho vyválím přímo na pečícím papíru a ten pak přenesu na pekáč a rozměry si už doopravím
    na tento koláč jsme však použila vychytávku od Tescomy – koláčovou formu s vyndavacím dnem – těsto vyválím na vyndaném dnu a to pak už jen přenesu do formy a upravím okraje
  2. těsto ve formě propícháme vidličkou – lépe pak uniká pára a na koláči se nám při pečení nebudou tvořit bubliny
  3. poklademe těsto pokrájenými kousky rebarbory (mohou být i mražené, tak jako v mém případě)
  4. rebarboru posypeme cukrem a skořicí
  5. nakonec zasypeme celý koláč drobenkou

Takto připravený koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 45 min na 180°C – do zezlátnutí drobenky (mražená rebarbora čas samozřejmě prodlouží).

Dobrou chuť.

 

Lenka Kuldová

Lenka Kuldová

Auditorka Lenka si potřebuje občas obalit nervy a protože miluje všechno sladké, je jasné, že hledání, zkoušení a následné vylepšování receptů bere jako jednu z možností relaxace. Pro naše čtenáře z toho vyplývá, že se mohou těšit na spoustu zajímavých a hlavě dobrých receptů.


Podobné články

Komentáře