Farmáři

Pravé hořické trubičky s.r.o.

03. 09. 2017
Z

náme je od dětství snad všichni. Křupavé, voňavé, s náplní uvnitř. Hořické trubičky patří zajisté k tradičním českým sladkostem, a tak bychom vám dnes rádi představili firmu, která je vyrábí.  

Známe je od dětství snad všichni. Křupavé, voňavé, s náplní uvnitř. Hořické trubičky patří zajisté k tradičním českým sladkostem, a tak bychom vám dnes rádi představili firmu, která je vyrábí.

Hořické trubičky proslavily město Hořice, které této pochoutce dalo název. Legenda praví, že recept na trubičky sdělil paní Líčkové raněný osobní kuchař císaře Napoleona při svém návratu přes české země. Měla to být údajně odměna za ošetřování. Osobní kuchař Napoleona Bonaparte pekl tenké dietní oplatky jen s trochou mléka, žloutku, oleje, cukru a soli, které měly být šetrné k  císařově žaludečním potížím. Avšak nápad se sypáním a stáčením oplatek do trubiček se prý zrodil až v Hořicích. V naší zemi se tato pochoutka vyráběla nejprve pod názvem Kofránkovy hořické trubičky, podle cukráře Karla Kofránka. Postupem času vznikl i elektrický přístroj na výrobu oplatek. Trubičky ale ve městě vyrábělo i mnoho dalších výrobců a po roce 1949 byly všechny výrobny znárodněny. Tradiční ruční výroba v Hořicích byla opět obnovena až po roce 1990 a o devět let později byla zahájena výroba firmy Pravé hořické trubičky s.r.o. Ruční práce při výrobě je zcela nepostradatelná, protože v první fázi se peče křehká oplatka, která následně navlhá v místnostech s řízenou vlhkostí a poté se ručně kus po kusu stáčí na horké plotýnce. Pro personalizaci produktů najdete na každém balení rukopis cukrářky, která vlastnoručně trubičku stočila. Náplně trubiček jsou různé, v nabídce je čokoládový, jogurtový a ořechový krém.

 

Webové stránky www.horicketrubicky.cz obsahují informace o složení, výrobě trubiček a historii firmy. Součástí webu je i e-shop, tak určitě koukněte, ať si můžete doma pochutnat na poctivém českém výrobku.

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře