Ovesná kaše
09. 04. 2016
P
řemýšlíte, co byste si dali ke snídani? Máte rádi sladké, ale snažíte se jíst alespoň trošku zdravě? Máte dost přeslazených müsli? Co takhle ovesná kaše? :-)
Přemýšlíte, co byste si dali ke snídani? Máte rádi sladké, ale snažíte se jíst alespoň trošku zdravě? Máte dost přeslazených müsli? Co takhle ovesná kaše? :-)
Co budete potřebovat:
na kaši:
- 1 díl jemným vloček (odzkoušené mám jemné s vlákninou od Emca) – polévkový talíř pro jednoho cca 150 mililitrů vloček
jemné vločky mají tu výhodu, že je nemusíte dopředu namáčet a čekat dokud nezměknou, ale můžete rovnou začít vařit - 2 díly mléka – polévkový talíř pro jednoho cca 300 mililitrů mléka
na dochucení:
- ovoce
- něco na doslazení: med, javorový sirup, salko (sice není zdravé, ale je výborné :-) a já ho mám nejradši), použít můžete samozřejmě i cukr, nebo lépe třtinový cukr…
Postup:
nejprve uvaříme kaši:
- do hrnce nasypeme odměřené vločky a mléko
- směs promícháme a vaříme na mírném plameni (na sklo-keramice klidně ze začátku stupeň 9, po čase ztlumíme na 3-4)
- pokud se nám zdá, že se nám kaše přichytává ke dnu, hrnec na chvíli odstavíme a mícháme – kaše se krásně sama odlepí
- kaši vaříme, dokud nezhoustne – zase né moc, zhruba jako puding, aby se Vám z ní při zchladnutí nestal beton…
Před podáváním kaši dochutíme tím, co máme nejraději. V tomto týdnu jsem ji vařila celkem 3x, vyzkoušela jsem mango – javorový sirup, borůvky – salko a kiwi – salko. Miluji sladké :-) kombinace se salkem tedy sice zrovna moc zdravé nejsou, ale u mě vyhrály na plné čáře.
Dobrou chuť.