Jablečný koláč Tarte Tatin
rávě je sezóna jablek, a já bych Ti chtěla představit jednoduchý a výborný recept právě s nimi. Není to klasický štrůdl, ale jedná se o obrácený koláč Tarte Tatin.
Právě je sezóna jablek, a já bych Ti chtěla představit jednoduchý a výborný recept právě s nimi. Není to klasický štrůdl, ale jedná se o obrácený koláč Tarte Tatin. Jde vlastně o jablíčka povařená v karamelu s máslem. Poté se připraví těsto, které se dá na změklá jablíčka. Těsto do sebe nasákne všechny chutě a to jablíček, karamelu, másla a vanilky. Je to bomba!
Co budete potřebovat (8-10 ks):
Náplň:
- 150 g másla
- 150 g krupicového cukru
- 4–5 větších jablek
Těsto:
- 110 g másla, změklého
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1½ lžičky vanilkového extraktu
- 2 velká vejce
- 220 g zakysané smetany
- 220 g hladké mouky
- 1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- ½ lžičky skořice
- 1 jablko, oloupané, zbavené jádřince a nasekané na kousky
Postup
- Připrav si vhodnou pánev, ve které budeš koláč péct. Aby byla akorát velká, ale hlavně vhodná do trouby. Takže v žádném případě pánev s umělohmotným držadlem. Jestli jsi našel pánev, jako první přijde na řadu karamel.
- Cukr si rozpusť do zlatova (ale ne moc do tmava, aby karamel nebyl hořký). Do hotového karamelu přidej máslo. Nezapomínej, že karamel se dělá pomalu na mírném plameni. Až se máslo rozpustí, přidej na měsíčky nakrájená jablíčka. Jestli chceš mít koláč esteticky pěkný, úhledně jablka poskládej. Ty nechej pomalu probublávat v karamelu s máslem, dokud nezměknou.
- Teď se vrhni na těsto. Připrav si veškeré ingredience a smíchej je dohromady. Hladkou mouku s kypřícím práškem prosej přes síto. K mouce přidej změklé máslo, lépe se s ním pracuje, když je min 3 hod vyndané z ledničky. Nezapomeň na skořici, která koláč provoní. Já osobně jsem přidala jen jeden balíček vanilkového cukru a půl balíčku skořicového, jelikož těsto slouží jakou houba, která do sebe nasákne karamel, tím pádem bude koláč sám o sobě sladký. Ale to je na každým, podle libosti. Přidej vanilkový extrakt, ať koláč voní pěkně po vanilce. Aby bylo těsto vláčné, přidej i zakysanou smetanu, také špetku soli a postupně zašlehej do těsta vejce. Na konec přidej na kostičky nakrájené jablíčko.
- Těsto by mělo mít konzistenci takového kydance. Na připravená jablka nandej těsto, uhlaď, a pánvičku dej do trouby na 180° na 45 min.
Když je koláč hotový, tak ho nech chvíli odpočinout. Ještě horký ho můžeš postavit na mokrou utěrku, aby ti šel snadněji vyklopit. Ale to by měl i tak. Připrav si talíř a přiklop jim pánev. Obrať pánev a koláč je na světě. Ještě teplý ho podávej s vanilkovou zmrzlinou. Krásně se na něm rozteče! Tenhle dezert je nejlepší čertsvý a nepotřebuje uležet. Stejně by nevydržel do druhého dne.
Dobrou chuť a s láskou k jídlu, MakyŠmaky. :-)