Nepečený dort s broskvemi
25. 02. 2016

L
íbí se Vám naše recepty, ale chybí Vám trouba, abyste nějaký vyzkoušeli? Také jsem to tak ve svém prvním bytě měla…Tak tentokrát i něco pro Vás, skvělý a osvěžující nepečený dort s broskvemi…
Líbí se Vám naše recepty, ale chybí Vám trouba, abyste nějaký vyzkoušeli? Také jsem to tak ve svém prvním bytě měla…Tak tentokrát i něco pro Vás, skvělý a osvěžující nepečený dort s broskvemi…
Co budete potřebovat:
na dort:
- 2 sáčky 120 gramových piškotů – celkem tedy 240 gramů
- 2 balení zakysané smetany
- 1 balení šlehačky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíci cukru (můžete nahradit ještě jedním balením vanilkového cukru)
- máslo na vymazání formy
- strouhaný kokos na vysypání formy
na nápň:
- plechovka broskvového kompotu, dort je výborný i s čerstvými jahodami – tip na léto :-)
- 1 sáček želatiny
Postup:
nejprve:
- vymažeme formu máslem a vysypeme kokosem
dort se nám tak nebude přichytávat a lépe se bude z formy vyndávat - pokrájíme broskve na drobnější kousky
cca ½ broskví, které dám dovnitř dortu, si pokrájím na drobnější kousky – dort se pak lépe krájí a servíruje
zbytek broskví, které použiji na ozdobení vnitřku dortu, si nakrájím na plátky – na dortu to lépe vypadá - ve vyšší nádobě ušleháme šlehačku, mohu do ní přidat ještě ztužovač, ale není nutný
- do mísy dáme piškoty, zakysané smetany, vanilkový cukr a 1 lžíci cukru a ušlehanou šlehačku
- směs promícháme
když máme hotové všechny přípravy, je to už rychlovka:
- ½ piškotové směsi dáme do formy a rovnoměrně rozprostřeme
- povrch poklademe ½ pokrájených broskví
- dáme do formy zbytek piškotové směsi a poklademe ji zbytkem broskví
jedná se o povrch dortu a tak se při jejich kladení trošku snažíme, aby to nějak vypadalo - dort potřebujeme zatížit, aby se nám veškeré suroviny pořádně propojily
osobně dávám formu do igelitového sáčku a pak jí zatížím hrncem s vodou (hrnec musí být menší než forma, aby stál přímo na dortu :-) )
ideální je, když se zatížený dort vejde do ledničky a máme čas ho tam nechat do druhého dne - druhý den si uvaříme želé ze zbylé kompotové šťávy
mnohem lepší než z vody, jak je uvedeno v návodu na želé - zchladlé (teplé, ale ne horké) želé nalijeme na dort
pro určitou rovnoměrnost používám polévkovou lžíci
Dort dáme opět na chvíli do lednice, dokud se nám nevychladí i želé a servírujeme.
Dobrou chuť.