Farmáři

Kozí zahrada

08. 03. 2016
U

ž jste slyšeli o Kozí zahradě? Ne? Tak já Vám ji trochu přiblížím. S příchodem jara bude zahájen prodej kozích mléčných produktů a byla by škoda o něco přijít.

Už jste slyšeli o Kozí zahradě? Ne? Tak já Vám ji trochu přiblížím. S příchodem jara bude zahájen prodej kozích mléčných produktů a byla by škoda o něco přijít.

Kozí zahrada, tak si říká zájmový chov hnědých a bílých krátkosrstých koz. Najdete ji na západním svahu kopce Netopýrky, který leží na severozápadním konci města Brna-Komín. Bývalý sad byl přestaven na kozí výběh, ve kterém díky různým překážkám a vyvýšeninám může dovádět 13 dospělých koz, 2 kozlové a kůzlata. Stádo se občas vypraví na návštěvu i do vedlejšího sadu nebo ho majitelé dovedou na blízké louky, kde kozy vyhledávají především aromatické druhy bylin. Kozí mléko je pro většinu lidí lépe stravitelné než mléko kravské a jeho konzumace zvyšuje obranyschopnost. Jako zajímavost bych ráda uvedla, že koza a žralok jsou jediné živočišné druhy, u kterých nebyly zjištěny zhoubné nádory.

Kozí zahrada nabízí prodej čerstvého kozího mléka (vhodné si přinést vlastní lahev) a výrobků, jako jsou např. jogurt, tvaroh, kozí sýry nebo ricotta. Mimo mléčných výrobků naleznete v nabídce i plemenného kozla na připouštění a prodej mladých kozlíků na vypásání.

Další informace na webových stránkách www.kozizahrada.cz

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře