Farmáři

Kozí farma Úvalno

28. 08. 2016
&

Scaron;ťastné kozy. Tak zní slogan Kozí farmy Úvalno, která je celá Štastná. Od majitelů až po kozy s kůzlaty. Pojďme si tedy představit, jednu z dalších farem, která se specializuje na chov koz a výrobu mléčných výrobků z kozího mléka.

Šťastné kozy. Tak zní slogan Kozí farmy Úvalno, která je celá Štastná. Od majitelů až po kozy s kůzlaty. Pojďme si tedy představit, jednu z dalších farem, která se specializuje na chov koz a výrobu mléčných výrobků z kozího mléka.

Úvalno je malá vesnice na Bruntálsku, která se nachází mezi městy Krnov a Opava. Od roku 2013 zde sídlí i kozí rodinka, která se z původního počtu devíti koz nejprve rozrostla o sedm kůzlat a jednoho kozlíka. Na jaře 2015 bylo na farmě i s kůzlaty už celkem 45 kusů zvířat. Kozy mají skvělé podmínky pro svůj vývoj a spokojený život. Každodenní dostatek pastvy, čerstvá voda stále k dispozici, příkrmy jádrem, senem i minerály a zázemí v tvořené starostlivou rodinkou Šťastných včetně malých dcerek, které dávají každé koze jméno. Růženka, Bledule, Adélka, Modré očko, Jitka a ostatní kozy jsou převážně křížené, ale na farmě jsou i plemenní kozli. Hnědý krátkosrstý Miloš a Bohouš, který je zástupcem burského plemene. Celá farma vznikla na základě myšlenky a touhy vyrábět si vlastní sýry bez průmyslových dochucovadel a úprav. Na farmě nepotkáte pouze kozy, ale i králíky, slepice, morčata, kočky, osla, prase, husy, kachny a také psa, který dohlíží nejen na bezpečí veškeré zvěře. Kozí mléko je považováno za „elixír dlouhověkosti“ a pro lidi s intolerancí na laktózu jednou z možných variant náhrady mléčných výrobků. Na farmě se vyrábí šest druhů kozích sýrů např. Paneer, Haloumi nebo Farmář, přičemž každý se liší svou charakteristikou i způsobem výroby. Kromě sýrů na farmě zakoupíte i kozí mléko, jogurty, jogurtové nápoje, syrovátku nebo mýdlo s přídavkem kozího mléka.

Víte jak dlouho je koza březí nebo kolik litrů mléka je potřeba na výrobu 1kg kozího sýru? Ne? Tak určitě navštivte webové stránky www.kozyuvalno.cz , kde se dozvíte odpovědi i další užitečné informace o farmě a výrobě kozího sýra.

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře