Farmáři

Hospodářství Pod Strážným Vrchem

21. 05. 2017
V

 dnešním článku navštívíme ekologickou farmu a zároveň kulturní památku. Farma v Českém středohoří nabízí kozí sýry, tvaroh a mléko, dále i maso a domácí klobásy.  

V dnešním článku navštívíme ekologickou farmu a zároveň kulturní památku. Farma v Českém středohoří nabízí kozí sýry, tvaroh a mléko, dále i maso a domácí klobásy.

Hospodářství se nachází v malebné památkově chráněné vesničce Merboltice, kterou bychom na mapě hledali ve Verneřické části Českého středohoří. Statek stojí přímo na úpatí Strážného vrchu, a tak se toto místo odráží i v názvu farmy. Jedná se o klasickou roubenou chalupu s klenutými chlévy a stodolou. V roce 2004 byl komplex budov statku vyhlášen kulturní památkou a nastěhovali se sem nynější majitelé. Ti začali postupně budovat ekologickou kozí farmu. Kozí mléko dnes zpracovávají na sýr v oficiální výrobně. Mimo kozí farmy se zde pěstují a zpracovávají původní krajové odrůdy ovoce. Na farmě nalezneme mimo koz také drobná hospodářská zvířata. Veškeré výrobky lze nakoupit přímo na statku. Farma nabízí také ubytování a zázemí pro kulturní akce, řemeslné dílny případně teambuildingové pobyty.

 

Webové stránky www.podstraznym.cz jsou stále ještě ve výstavbě, ale najdete zde fotografie z hospodářství a kontakty.

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře