Farmáři

FIMAKO s.r.o.

25. 02. 2018
V

alašské frgály jsou jednou z nejrozšířenějších tradičních specialit Valašska. Firma FIMAKO s.r.o. se právě na jejich výrobu specializuje a najdete je pod značkou „Zašovský frgál“. Pojďme si v dnešním článku tuto farmu představit blíže.

Valašské frgály jsou jednou z nejrozšířenějších tradičních specialit Valašska. Firma FIMAKO s.r.o. se právě na jejich výrobu specializuje a najdete je pod značkou „Zašovský frgál“. Pojďme si v dnešním článku tuto farmu představit blíže.

Věděli jste, že původní význam slova frgál byl hanlivý a představoval něco spáleného? Muži na Valašsku tak také pojmenovávali veškeré pečivo, protože upřednostňovali spíše maso. Výroba velkých koláčů, zvané vdolky, se traduje již od roku 1826. Frgál se však prosazoval čím dál více a jeho název se pak ustálil ve spojení s kulatým koláčem pečeným v peci. Zvláštností byl pak frgál plněný zelím tzv. zelňák. Sladké koláče se objevují na slavnostních tabulích při každé významné společenské události v kraji. Staly se tak důležitou součástí regionální identity a pro všechny generace vyhledávanou pochoutkou valašské kuchyně. Zájem o tento tradiční pokrm tak vzrostl, že se jím chlubí nejedna z místních restaurací, zdobí stánky na poutích, hodech a jiných příležitostných lidových slavnostech. Koupit a ochutnat ho můžete dokonce i v občerstveních při turistických cestách Valašskem. Farma FIMAKO s.r.o. sídlí v obci Videč v oblasti Rožnova pod Radhoštěm. Koláče se tu vyrábí ručně, podle starých tradičních receptur a technologií. Prioritou výroby je velký důraz na kvalitu, o čemž svědčí i používání typického koření nebo nová metoda šokového zamrazení, která zachovává původní kvalitu koláčů. Takto šokově zamražené frgály mají trvanlivost až jeden rok. Frgály jsou dostupné s několika náplněmi, tvarohovou, hruškovou, makovou, ořechovou a ovocnou, dle sezónní nabídky. Firma vám frgál zabalí dle vašeho přání, po půlkách, celý, nebo pouze po třech klínkách. Náplně v balení mohou být jednotného druhu nebo balené do mixů.

 Pro více informací o farmě nebo objednávkách pokračujte na www.fimako.cz .


PS: Nenechte si uniknout žhavé novinky ze světa regionálních produktů! Přihlašte se k odběru jednoho z možný novinek a newsletterů. Více si o novinkách můžete přečíst níže.

Odběr novinek

 

 

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře