Farmáři

Ekohospodářství Tachecí

27. 03. 2016
E

kofarma Karla Tachecího začínala v roce 1998 s hospodařením na osmi hektarech. Dnes se jedná o hospodaření přibližně na desetkrát větším prostoru. A co všechno farma nabízí?

Ekofarma Karla Tachecího začínala v roce 1998 s hospodařením na osmi hektarech. Dnes se jedná o hospodaření přibližně na desetkrát větším prostoru. A co všechno farma nabízí?

V obci Budyně nad Ohří, ležící asi 50 km od Prahy, se nachází Ekologické hospodářství Karla Tachecího. Na většině pozemků, které zahrnují ornou půdu i travní porost, se pěstují jarní i ozimé obiloviny a krmivo pro černostrakatý skot, zejména vojtěška s jetelem. Mléko farma dodává Bohušovické mlékárně. Pěstuje se tu i mák, svazenka, hořčice nebo brambory. Zhruba dva hektary statku jsou vyhrazeny pro pěstování zeleniny a ovoce. Výběr je opravdu široký, protože v nabídce najdete například patisony, cukety, polní okurky salátovky, červenou řepu, květák, petržel, mrkev, zelí… Je toho opravdu hodně. Farma se může pyšnit i produkcí dýní nejrůznějších druhů. Sortiment se samozřejmě odvíjí od konkrétního ročního období a je rozšířen i o produkty okolních biozemědělců a zpracovatelů. Mezi ně patří mošty, pálenky a marmelády ze Zámeckých sadů Chrámce a biovína od Abrlů z Pálavy. Farma funguje v systému bedýnek, a tak dodává zeleninu, místní ovoce a brambory přímo zákazníkům do Prahy nebo jiného výdejního města.

Více se o farmě dozvíte na webových stránkách www.tacheci.cz a o systému bedýnek na www.bio-bedynky.cz

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře