Dýňový quiche se slaninou
10. 11. 2016
D
ýně je právě v kurzu a to znamená jediné. Vydlabávání, polévky, koláče, pyréčka apod. Ukážu ti recept na slaný dýňový koláč, který se hodí pro každou přílezitost.
Dýně je právě v kurzu a to znamená jediné. Vydlabávání, polévky, koláče, pyréčka apod. Ukážu ti recept na slaný dýňový koláč, který se hodí pro každou přílezitost.
Co budete potřebovat (8-10 ks):
Těsto:
- 180g hladké mouky
- 80g másla
- 1 vejce
- lžička soli
Náplň:
- 1 malá dýně (Hokaido)
- 100g slaniny (nebo salám chorizo)
- v případě použití choriza, zvolíme i kukuřici
- tymián
- rozmarýn
- pepř
- sůl
- muškátový oříšek
- sladká paprika
- chilli
- šalotka
- citron
- 1 zakysaná smetana (nebo creme fraiche)
- 1 smetana ke šlehaní (30%)
- 1 vejce
- 200 g strouhaného čedaru (nebo goudy)
Postup
- Troubu si předehřej na 180°, jako první si totiž dáš péct dýni. Tu si očisti a rozčvrť, aby se rychleji pekla. Ale s tím nožem opatrně, dýně je velice tvrdá. Čtvrtky dýně raději polej olivovým olejem, aby se nepřipekla. Pečená dýně je daleko chutnější než vařená.
- Zatímco se ti dýně peče, připrav si těsto. To je úplně jednoduchý. Prosej hladkou mouku do nějaké nádoby a přidej máslo, které jsi vytáhl z lednice, ono totiž teplem tvých rukou hezky povolí. Další je v pořadí vejce a sůl. Smíchej směs dohromady rukama v tuhé těsto, které následně po té zabal do potravinové fólie a dej odpočinout zhruba na 30 min do lednice.
- V momentě, kdy je dýně měkká ji propásíruj přes síto anebo rozmixuj. Propasírováním máš ale jistotu, že bude dýně rovnoměrně hladká. K dýni přimíchej zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, vejce, nastrouhaný sýr, tymián, rozmarýn, pepř, sůl, sladkou papriku, muškátový oříšek a slaninu (nebo kukuřici a chorizo namísto slaniny). Směs důkladně zamíchej.
- Vyválej si těsto, kterým vylož pečící formu. Těsto si po celé jeho ploše vidličkou propíchni, aby se nenafukovalo. Na chvíli ho dej „zatáhnout“ do trouby cca na 5 min na 180°. Připravenou směs vylej na předpečené těsto a společně peč zhruba na 30 min, dokud nebude povrch hezky zlatavý. Raději to, ale hlídej.
Dobrou chuť a s láskou k jídlu, MakyŠmaky. :-)