Farmáři

Dvorský statek

23. 10. 2016
V

dnešním příspěvku bych ráda představila produkty z kozího mléka, pocházející z Dvorského statku Olšenka na Vysočině. Jedná se o ekologicky hospodařící statek u Přibyslavi. Zmínky o tomto statku jsou dochovány už ze sedmnáctého století.

V dnešním příspěvku bych ráda představila produkty z kozího mléka, pocházející z Dvorského statku Olšenka na Vysočině. Jedná se o ekologicky hospodařící statek u Přibyslavi. Zmínky o tomto statku jsou dochovány už ze sedmnáctého století.

Práce, jako zábava, pevné spojení s přírodou, duševní pohoda a úcta k zvířatům, krajině a životnímu prostředí. Těmi to slovy lze jednoduše charakterizovat život na ekologickém Dvorském statku. Na Kozím dvorku, jak se statku také přezdívá, současní majitelé hospodaří od roku 1998. Od této doby prošel statek rozsáhlou rekonstrukcí. Dnes žije na statku zhruba sto českých hnědých krátkosrstých koz a třicet ovcí plemene Suffolk. Kozičky mají celý rok neomezený přístup na pastvu a zimy tráví ve skupinovém, volném vzdušném ustájení na hluboké podestýlce. Už z fotek na webových stránkách farmy jde vidět, že zvířata jsou součástí rodiny. Lidé se k nim chovají s respektem a láskou, zvířata jim všechnu péči vrací v podobě mléka s příjemnou chutí bez typického kozího aroma. Toto mléko se skvěle hodí pro výrobu kvalitních a chuťově vyvážených sýrů a dalších mléčných produktů. Na farmě se vyrábí kozí sýr polotvrdý, čerstvý kozí sýr v několika variantách – přírodní, s pažitkou, bazalkou, provensálským kořením, česnekem a paprikou, barevným pepřem nebo nakládaný v bio slunečnicovém oleji. Dále v nabídce naleznete žervé, tvaroh, tvarohový krém s čokoládou, karobem, malinami nebo borůvkami, jogurtové mléko a syrovátku. A samozřejmě v sortimentu se nachází i pasterované kozí mléko s jemnou chutí. Kde se dají výrobky sehnat? Možností je hned několik. Dostupné jsou přímo na farmě ve formě „prodej ze dvora“ . Na farmu je možné zavítat i na exkurzi či prohlídku. Pokud se nedostanete přímo do Olšenky, nemusíte být smutní. Kozí výrobky seženete i v mnoha jiných městech napříč celou Českou republikou.

Kompletní seznam prodejních míst, zajímavé recepty a další informace nejen o chodu farmy na www.kozidvorek.cz .

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře