Farmáři

Dobrovodské kysané zelí

26. 10. 2016
K

aždý Čech kromě piva zná určitě i tradiční český pokrm knedlo,vepřo,zelo. Samotný pokrm bychom asi nezařadili mezi pokrmy zdravé výživy, ale jednou za čas... Navíc jednu část bude vždycky tvořit „zelo“ přesněji kysané zelí. Na jeho výrobu a prodej se specializuje Zemědělské družstvo Podchlumí Dobrá Voda.

Každý Čech kromě piva zná určitě i tradiční český pokrm knedlo,vepřo,zelo. Samotný pokrm bychom asi nezařadili mezi pokrmy zdravé výživy, ale jednou za čas... Navíc jednu část bude vždycky tvořit „zelo“ přesněji kysané zelí. Na jeho výrobu a prodej se specializuje Zemědělské družstvo Podchlumí Dobrá Voda.

Zelí je považováno za jednu z nejznámějších českých léčivek. Tradičně se používá v teplé i studené kuchyni. Zelí obsahuje celou řadu vitamínů a důležitých prvků. Pěstování kruhárenského zelí má v Dobré Vodě dlouholetou tradici. Dobrovodské zelí bylo prvně vyšlechtěno v roce 1939 v Hořicích dobrovodským rodákem a znamým šlechtitelem zeleniny Jaroslavem Pourem. V tomto roce byly registrovány dvě odrůdy bílého zelí: Pourovo polopozdní a Pourovo pozdní. O několik desítek let později přibylo ještě Pourovo červené zelí. Jaroslav Pour předal všechny tři odrůdy bezplatně státu a v dnešní době jsou registrovány u Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Odrůdy jsou také obsaženy ve Společném katalogu odrůd druh zeleniny zemí EU. Zelí je pěstováno v ekologicky čistých podmínkách Podkrkonoší. Jakmile je sklizeno kombajnem, putuje na posklizňovou linku. Tam jsou hlávky očištěny, košťály odvrtány a nakrouhané zelí pokračuje do kvasného bazénu, ve kterém pracuje elektrické dusadlo. Zelí se zpracovává tradiční metodou mléčného kvašení. Jako přísada se používá pouze sůl a kmín, a tak se jedná o čistý přírodní produkt bez zbytečné chemie a konzervantů. Farma nabízí zelí v půlkilových sáčkách nebo kbelíkách o hmotnosti 1, 3, 5 nebo 13 kg. Zelí je možné zakoupit přímo na farmě nebo ve spoustě prodejen napříč celou Českou republikou.

Další zajímavé informace, recepty nebo seznam prodejen na webových stránkách www.dobrovodskezeli.cz .

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře