Recepty

Citrónový meringue

16. 04. 2016
M

áte chuť na něco sladkého, ale přitom nechcete nic přeslazeného? Prostě sladkého, ale spíše osvěžujícího a lehkého? Citrónový meringue je právě pro Vás :-)

Máte chuť na něco sladkého, ale přitom nechcete nic přeslazeného? Prostě sladkého, ale spíše osvěžujícího a lehkého? Citrónový meringue je právě pro Vás :-)

Co budete potřebovat:

na korpus:

  • 175 gramů hladké mouky
  • 100 gramů másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce moučkového cukru

na náplň:

  • sklenice lemon curd (použila jsem ten z Tesca, mají i např. v Marks and Spenser
    lemon curd se ale samozřejmě dá připravit i doma

na sníh:

  • 4 bílky
  • 4 lžíce moučkového cukru

Postup:

nejdříve si připravíme korpus:

  1. do mísy dáme mouku, máslo, 1 žloutek a 1 lžíci cukru
  2. smícháme vše dohromady a vypracujeme těsto – konzistencí podobné drobence (můžete na vypracování použít šlehač, tak Vám v „drobence“ nezůstanou velké kusy másla)
  3. dáme ho do sáčku nebo potravinářské folie a necháme ho 30 min odpočinout v lednici
  4. po 30 minutách těsto vyndáme a vtlačíme ho do formy
    díky konzistenci se těsto nedá moc vyválet, jednodušší je ho upravit pomocí polévkové lžíce přímo ve formě
  5. na střed dáme pečící papír a zatížíme ho, aby nám při pečení nevyběhl

Takto připravený korpus dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 15 min na 180°C. Poté sundáme ze středu zatížení a pečeme dalších cca 10 min – do zhnědnutí okrajů koláče.

sníh:

zatímco se nám peče korpus, připravíme si sníh,

  1. do vyšší nádoby si dáme 4 bílky spolu se 4 lžícemi moučkového cukru
    ještě lepší je, pokud cukr přisypáváme postupně
  2. směs šleháme, dokud není sníh pevný – při otočení nádoby dnem vzhůru, nám nevyteče :-)

Na hotový korpus rozetřeme připravený lemon curd a nandáme na něj sníh. Pokračujeme v pečení cca 15 min na 135°C – do zrůžovění bílků.

Dobrou chuť

 

Lenka Kuldová

Lenka Kuldová

Auditorka Lenka si potřebuje občas obalit nervy a protože miluje všechno sladké, je jasné, že hledání, zkoušení a následné vylepšování receptů bere jako jednu z možností relaxace. Pro naše čtenáře z toho vyplývá, že se mohou těšit na spoustu zajímavých a hlavě dobrých receptů.


Podobné články

Komentáře