Citrónový meringue
áte chuť na něco sladkého, ale přitom nechcete nic přeslazeného? Prostě sladkého, ale spíše osvěžujícího a lehkého? Citrónový meringue je právě pro Vás :-)
Máte chuť na něco sladkého, ale přitom nechcete nic přeslazeného? Prostě sladkého, ale spíše osvěžujícího a lehkého? Citrónový meringue je právě pro Vás :-)
Co budete potřebovat:
na korpus:
- 175 gramů hladké mouky
- 100 gramů másla
- 1 žloutek
- 1 lžíce moučkového cukru
na náplň:
- sklenice lemon curd (použila jsem ten z Tesca, mají i např. v Marks and Spenser
lemon curd se ale samozřejmě dá připravit i doma
na sníh:
- 4 bílky
- 4 lžíce moučkového cukru
Postup:
nejdříve si připravíme korpus:
- do mísy dáme mouku, máslo, 1 žloutek a 1 lžíci cukru
- smícháme vše dohromady a vypracujeme těsto – konzistencí podobné drobence (můžete na vypracování použít šlehač, tak Vám v „drobence“ nezůstanou velké kusy másla)
- dáme ho do sáčku nebo potravinářské folie a necháme ho 30 min odpočinout v lednici
- po 30 minutách těsto vyndáme a vtlačíme ho do formy
díky konzistenci se těsto nedá moc vyválet, jednodušší je ho upravit pomocí polévkové lžíce přímo ve formě - na střed dáme pečící papír a zatížíme ho, aby nám při pečení nevyběhl
Takto připravený korpus dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 15 min na 180°C. Poté sundáme ze středu zatížení a pečeme dalších cca 10 min – do zhnědnutí okrajů koláče.
sníh:
zatímco se nám peče korpus, připravíme si sníh,
- do vyšší nádoby si dáme 4 bílky spolu se 4 lžícemi moučkového cukru
ještě lepší je, pokud cukr přisypáváme postupně - směs šleháme, dokud není sníh pevný – při otočení nádoby dnem vzhůru, nám nevyteče :-)
Na hotový korpus rozetřeme připravený lemon curd a nandáme na něj sníh. Pokračujeme v pečení cca 15 min na 135°C – do zrůžovění bílků.
Dobrou chuť