Farmáři

Bormato ekofarma

03. 05. 2016
U

ž jste někdy slyšeli o muchovníku olšolistém? U nás v České republice vyrostl dokonce první sad, který společně v rámci ekologického zemědělství založili dva kamarádi. Sad se nachází v kopcích u městečka Úpice v Podkrkonoší.

Už jste někdy slyšeli o muchovníku olšolistém? U nás v České republice vyrostl dokonce první sad, který společně v rámci ekologického zemědělství založili dva kamarádi. Sad se nachází v kopcích u městečka Úpice v Podkrkonoší.

Muchovník olšolistý (Amelanchier alnifolia) je keř původem z Kanady, kde se jeho plody staly oblíbenou potravinou již původních obyvatel. Plody se podobají velkoplodým borůvkám a vyznačují se především obsahem vitamínů C a B2, dále obsahují karoten, vlákninu, organické kyseliny a cukr. Důležitou látkou jsou anthokyany, což jsou významné antioxidanty, které ničí volné radikály a pomáhají tak při prevenci nádorových onemocnění, Alzheimerovy choroby, srdečních a mozkových příhod, šedého zákalu a mnoha dalších vážných chronických nemocí.

Vybudování sadu nebylo úplně jednoduché, ale po dlouhém sbírání informací a odborných konzultacích dnes v sadu rostou celkem čtyři osvědčené odrůdy tohoto keře, Northline, Smoky, Martin a Thiessen. První větvičky budoucích keřů vyrostly zakladatelům sadu již v roce 2003, ale až rok 2007 byl prvním rokem sklizně. Až tehdy byly plody muchovníku po několika letech práce, příprav a objevování nabídnuty prostřednictvím velkoobchodu bio nebio s.r.o. Zdice a prodejem ze dvora širšímu okruhu zájemců.

Více informací naleznete na webových stránkách www.bormato.cz .

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře