Farmáři

BioFarma Juré

25. 12. 2016
V

 Lužkovicích, kousek za Zlínem stačí odbočit na kopec Juré a cesta vás zavede na rodinnou farmu Vránových. Jedná se o farmu s dlouholetou tradicí, kde se hospodaření dědí z generace na generaci již přes devadesát let.

V Lužkovicích, kousek za Zlínem stačí odbočit na kopec Juré a cesta vás zavede na rodinnou farmu Vránových. Jedná se o farmu s dlouholetou tradicí, kde se hospodaření dědí z generace na generaci již přes devadesát let.

Počátky farmy sahají až do roku 1920, kdy předci Tomáše Vrány, nynějšího majitele, koupili pozemky na Jurém, postavili zde první chlév a začali se věnovat zemědělství. Postupem času byla k chlévu přistavena i obytná část. V roce 1990 začal na Jurém hospodařit František Vrána s manželkou, když jim byly v restituci vráceny pozemky. Od roku 1994 se na farmě hospodaří ekologicky a v roce 2008 převzal farmu Františkův syn Tomáš Vrána s manželkou Lenkou. Jelikož je BioFarma Juré založená na rodinné tradici, je jasné, že na chodu hospodářství se podílí celá rodina a všichni musí přiložit ruku k dílu. Farmě patří rozlehlé pastviny, na kterých se pase masný skot plemene Limousine a ovce plemene Merinolandschaft. Pan Vrána se tedy zaměřuje především na masnou produkci. Jednu třetinu rozlohy veškerých pozemků zaujímá orná půda, na které se pěstuje nahý oves a pohanka. Součástí farmy jsou také ovocné sady. Kromě farmářských výrobků, které jsou certifikovány a pyšní se logem ekologického zemědělství, farma dále nabízí možnost agroturistiky a ubytování na farmě. Díky provozování hospůdky je biofarma přístupná široké veřejnosti a nabízí si i možnost zakoupení bio výrobků. Z řady nabízených produktů bych uvedla například sušené ovoce různých tvarů a druhů, jablečné chipsy, jablečné kostečky, několik druhů povidel, džemy, bio chia ovocné kaše, sušenou zeleninu, bio pohanku a jehněčí maso.

Sára Kalivodová

Sára Kalivodová

Sára Kalivodova je studentka farmacie, ale věří, že nejlepším lékem jsou životní optimismus, čistá voda, slunce, vzduch a přírodní produkty. Zajímá se o zdravou výživu a sport. Svými krátkými články seznamuje čtenáře tohoto webu s farmáři a jejich produkty.


Podobné články

Komentáře