Ostatní

Proč jíst kapra? 1. díl

06. 12. 2017
V

 mase kapra jsou zastoupeny především vitamíny skupiny B, souhrnně nazývané jako B-komplex. Jedná se o esenciální látky, které zajišťují správné fungování našeho organismu.

V mase kapra jsou zastoupeny především vitamíny skupiny B, souhrnně nazývané jako B-komplex. Jedná se o esenciální látky, které zajišťují správné fungování našeho organismu. V dnešní době se sice už prakticky nesetkáváme s tím, že by jejich nedostatek v organismu vyústil až v nechvalně proslulé onemocnění ,,beri beri“, ale i tak může tento deficit řádně znepříjemnit život – afty, ekzémy, padání vlasů, únava a špatná nálada. Je tedy zřejmé, že nedostatek vitamínu B se projevuje rozmanitými příznaky.

V hojném množství je zastoupen také vitamín D, jenž se za normálních okolností tvoří v kůži za pomoci působení slunečního záření z jednoho z provitamínů sloužící jako prekurzor. Syntéza působením slunečního záření by měla stačit na pokrytí až 80% denní potřeby (v závislosti na zeměpisné šířce a ročním období).

Vitamín D je pro lidský organismus rovněž velmi důležitý, a to zejména kvůli jeho vlivu na správné fungování imunitního systému. Dlouhodobý nedostatek je tak logicky prokazatelně spojen s vyšší náchylností k tzv. akutním respiračním infekcím a chřipce. Významnou roli hraje i při resorpci vápníku a fosfátu ze střeva, čímž přispívá k regulaci a optimalizaci hladiny vápníku a fosforu v krvi. Vitamín D je proto významný pro uchování silných a nepoškozených kostí a lze jej nalézt v rybím tuku.

Z hlediska obsahu tuku můžeme sladkovodní ryby rozdělit na ryby s nízkým obsahem (do 2 % tuku – štika, candát, okoun), středně tučné ryby (2–10 % tuku – kapr, pstruh, sumec) a tučné ryby (mající více než 10 % tuku – úhoř). Kapr, jak již bylo zmiňováno výše, tedy patří mezi středně tučné ryby, na což ostatně poukazuje zcela logicky obsah tuku v jeho svalovině pohybující se v rozmezí 2–9 %. Množství tuků v kapřím mase je však proměnlivé a ovlivňuje jej mnoho faktorů, např. stáří ryby, roční období či způsoby chovu. Do obsahu tuku v mase kapra (kolem 3 %) se samozřejmě příznivě promítá i velký podíl přirozené potravy v jeho výživě. Pro nízký obsah tuků, a tudíž i nízkou kalorickou hodnotu, je maso z kapra vhodné pro různé typy především redukčních diet.

Ryba na talíř

Ryba na talíř

Projekt Ministerstva zemědělství na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň je zaměřena na zprostředkování kontaktu zákazníka s lokálním dodavatelem sladkovodních ryb a na prezentaci rybí kuchyně. Poukazuje na to, že rybí maso je nejen chutné, ale především obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, zdraví prospěšné tuky, minerály a vitamíny.


Podobné články

Komentáře