Ostatní

7 zásad od Akademie léčivé výživy, které vám pomohou vylepšit stravovací návyky a posunou vás k lepšímu zdraví

18. 06. 2018
7

zásad od Akademie léčivé výživy, které vám pomohou vylepšit stravovací návyky a posunou vás k lepšímu zdraví.

7 zásad od Akademie léčivé výživy, které vám pomohou vylepšit stravovací návyky a posunou vás k lepšímu zdraví

1. Vyřaďte bílý cukr.

„Pokud byste chtěli udělat jedinou změnu k lepšímu, vyřaďte bílý cukr,“ radí lektor Akademie léčivé výživy Roger Green. Bílý rafinovaný cukr je ve téměř ve všech průmyslově zpracovaných potravinách: ochucených mléčných výrobcích, limonádách, zdánlivě zdravých müsli a snídaňových cereáliích, kečupech a dresincích, kompotech... Zvýrazňuje chuť, zvyšuje trvanlivost potraviny a je vysoce návykový. Stejně škodlivý je glukózový a fruktózový sirup.

Může to být tvrdá výzva, ale nejlépe pro sebe uděláte, když se naučíte oceňovat přirozeně sladkou chuť obilovin, ovoce a sladkých druhů zeleniny. A sem tam si život osladíte obilným sirupem či sladem, javorovým sirupem nebo medem.



2. 
Chtějte kvalitu, nikoliv kvantitu. Ptejte se:

  • Kdo a z jakých surovin potravinu vyrobil?

Potraviny živočišného původu – mléčné produkty, maso, vejce chtějte v biokvalitě, zde kompromisy nedělejte.  A od malých chovatelů z farem raději než z velkoprodukce.

  • Jsou plodiny tuzemské nebo dovezené zdaleka?

Lokální zelenina a ovoce od místních zemědělců má v sobě více živin, než ty, které cestovaly zdaleka zabalené v bednách v kamionu. Plodiny dovážené zdaleka se sklízí ještě nezralé, aby vůbec do obchodu dojely a nezetlely po cestě

  • Jaké je složení balených potravin?

Čím více ingrediencí balená potravina obsahuje, tím více je zpravidla průmyslově zpracována. Dlouhý výčet ingrediencí by vás měl zastavit před nakupováním.

  • Jaká je trvanlivost potraviny?

Čím kratší doba exspirace, tím čerstvější a prospěšnější pro vaše tělo. Dlouho trvanlivé potraviny, které leží v regálech měsíce i roky, jsou vysoce průmyslově zpracované. Aby se rychle nekazily, výrobci z nich odstranily důležité živiny. Potraviny sice nepodléhají plísním a bakteriím, ale zároveň v nich chybí pro tělo hodnotné živiny, jako jsou vitaminy, enzymy, omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty. Pár výjimek existuje, např. med. Také celá zrna obilovin, luštěniny, semena a ořechy vydrží déle (od sklizně do následující sklizně).


3. Hrách a kroupy nejsou hloupý...

Seznamte se s tradičními surovinami našich předků: pohanka, jáhly, kroupy, pšenice špalda nebo kamut. Ochutnejte i exotickou quinou či amarant. Jde o průmyslově nezpracované obiloviny a pseudoobiloviny bohaté na živiny. Vezměte na milost i luštěniny – různé druhy čočky, hrách, cizrnu, mungo fazole, adzuki - patří mezi superpotraviny. Kdy jste je měli naposled? A jste-li vegetarián, tak se bez nich dlouhodobě neobejdete.


4. Naučte se vařit z opravdových surovin.

Polotovary a konzervovaná jídla, která jen ohřejte, nejsou to pravé. Namáčet luštěniny a obiloviny, krájet a loupat zeleninu, upéct si vlastní chleba se zpočátku může zdát jako sci-fi. Výsledek ale stojí za to a existuje spoustu zdravých receptů, které vás překvapí svou snadností a rychlostí. Pomoci mohou praktické lekce vaření. V Akademii léčivé výživy věnujeme ve studijních programech i dostatečný prostor praktické části. 

Akademie lečivé výživy1

Zapsat se k lekci


5. Je to ve vývaru.

Naučte se připravit poctivý domácí vývar. Zeleninový či masový vývar je elixír zdraví. Naše babičky jím léčily. Jde o vitaminovou a minerální bombu, která vyživuje, pročišťuje zažívací ústrojí a podporuje dobré trávení.


6. Zastavte se.

Naučte se v každodenním shonu na chvíli opustit všechny své pracovní povinnosti a dělejte, co vás baví – zpívejte, tančete, meditujte, povalujte se v trávě nebo na gauči (ale bez televize), jděte na procházku, cvičte jógu, pozorujte svůj dech, malujte, zahradničte. Nejenže se uvolníte od stresu. Jakákoliv činnost, která vás naplňuje a děláte ji jen pro sebe, vás vrací do kontaktu sama se sebou.


7. Aby změna fungovala.

  • Postupujte po malých krůčcích, nechtějte vše najednou. Čím pomaleji změny do svého života integrujete, tím větší šance máte na to, že u nich vydržíte.
  • Nechte si poradit od zkušenějších v oboru. Postavit zeď byste pravděpodobně také nezkoušeli bez rady zkušeného zedníka, tak proč se o to pokoušíte v jídle?
  • Najděte si spřízněnou duši, která do toho půjde s vámi. Navzájem se podporovat, sdílet úspěchy i neúspěchy vám pomůže v křehké době, kdy se učíte nové věci, překonat počáteční obtíže a případnou lenost. V kolektivu najdete podporu a motivaci ve chvílích, kdy vás opouští.
  • Vzdělávejte se, vyhledávejte kvalitní informace a souvislosti. Nepropásněte možnost přihlásit se do nově otevíraných ročníků studia Akademie léčivé výživy. Odkaz:

Přihlásit se ke studiu

4 Obrázky
Sponzorovaný příspěvek

Sponzorovaný příspěvek

Tento článek je sponzorovaným PR článkem. Máte také zájem o tento druh zviditelnění vaší farmy? Prohlédněte si možnosti propagace na této stránce.


Podobné články

Komentáře