Koláčky od babičky

21. 03. 2016
D

alší vzpomínka na dětství…Výborné koláčky od babičky, ty spolu se švestkovými buchtami (recept někdy příště..), byly prostě top a dodneška je to to jediné sladké, co jí můj brácha :-)

Další vzpomínka na dětství…Výborné koláčky od babičky, ty spolu se švestkovými buchtami (recept někdy příště..), byly prostě top a dodneška je to to jediné sladké, co jí můj brácha :-)

Co budete potřebovat:

na těsto:

  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 250 gramů 100% tuku – např. Omega
  • 1 celé vajíčko (bílek i žloutek) + 1 žloutek navíc
  • špetka soli
  • ½ lžíce cukru
  • 200 mililitrů mléka
  • 8 deka droždí (2 kostky)
  • kousek např. Hery na pomazání povrchu koláčků, než půjdou do trouby

na náplň – zde záleží, co máte rádi, mezi naše osvědčené patří:

  • maková: svařený mák v mléku
  • tvarohová: tvaroh ušlehaný s cukrem a 1 vajíčkem
  • povidlová: povidla smíchaná s nastrouhanou citronovou kůrou
  • marmeládová: marmeláda dle chuti, nejlépe domácí :-)

na drobenku – suroviny dle poměru, co babička dle svých slov získala přímo od cukráře :-)

  • 10 másla : 20 cukr : 20 hrubá mouka


Postup:

nejprve si připravíme kvásek:

  1. ohřejeme si celých 200 mililitrů mléka – na vlažno
    mléko nesmí být příliš horké, jinak by nám droždí spálilo a nevykynulo
  2. odlijeme si cca 2 cm do hrníčku, rozdrobíme v něm droždí a přidáme ½ lžíce cukru
  3. směs rozmícháme do hladka, tak jako když si připravujeme pudink a dáme ji někam k teplu a necháme ji v klidu (cca 10 minut), než kvásek vzejde
    já si na 1 zapnu sporák a hrníček dám vedle plotýnky

těsto:

  1. do mísy dáme mouku, špetku soli a navrch nastrouháme tuk
    tuk si necháme co nejdéle v ledničce, bude se nám pak lépe strouhat
  2. přidáme vajíčka a vzešlý kvásek
  3. směs smícháme a postupně přiléváme zbytek vlažného mléka
  4. vypracujeme těsto
    lépe se mi těsto zpracovává přímo na lince, v míse se mi to nikdy nedaří tak dohladka

koláčky:

  1. těsto si rozdělíme na části a první rovnou vyválíme
    aby se nám nelepilo na linku, podsypáváme ho hladkou moukou
    zbytek těsta můžeme dát na tu chvíli do ledničky, tuk se nám nebude rozpouštět (záleží samozřejmě na tom, jaké teplo doma, resp. v kuchyni, máte…)
  2. vyválené těsto si nakrájíme na čtverečky
    těsto v troubě dost vykyne, takže pokud chcete opravdu malé koláčky, tak max. 3-4 centimetrové čtverečky
  3. na čtverečky si nandáme oblíbenou náplň
    já náplně miluju, ale tohle je snad jediný recept, kde jí dávám opravdu málo, jinak se při pečení koláčky otevřou a náplň vyteče
  4. pozavírám jednotlivé koláčky
  5. koláčky potřu rozpuštěnou Herou a otočené vzhůru hodím do připravené drobenky – drobenka je tak krásně na celém povrchu
  6. koláčky vyskládám na plech vyložený pečícím papírem (nemusí být)


S dalšími částmi těsta postup zopakujeme. Plech pak dáme do předehřáté trouby na 200°C, pečeme zhruba 25 min do zezlátnutí drobenky. Koláčky jsou nejlepší 2-3 den, zvláční :-)

 

Dobrou chuť.

 

Lenka Kuldová

Lenka Kuldová

Auditorka Lenka si potřebuje občas obalit nervy a protože miluje všechno sladké, je jasné, že hledání, zkoušení a následné vylepšování receptů bere jako jednu z možností relaxace. Pro naše čtenáře z toho vyplývá, že se mohou těšit na spoustu zajímavých a hlavě dobrých receptů.


Server Error

Server Error

We're sorry! The server encountered an internal error and was unable to complete your request. Please try again later.

error 500